Stiri

499

Codex Alimentarius a sărbătorit 60 de ani de activitate

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Organismul mondial pentru standardele alimentare, Comisia Codex Alimentarius și-a desfășurat întâlnirea anuală cu o ceremonie specială care marchează cea de-a 60-a aniversare. Discuțiile plenare ale celei de-a 46-a sesiuni a Comisiei au avut loc la sediul Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) la Roma.

Vorbind la ceremonia de deschidere, directorul general al FAO QU Dongyu a remarcat că, din 1963, Codex a crescut la 189 de membri de la cei 30 inițiali.

„În urmă cu 60 de ani, obiectivul a fost de a evidenția importanța în creștere rapidă a standardelor alimentare acceptate la nivel internațional ca mijloc. de a proteja consumatorii și producătorii la nivel global și de a reduce în mod eficient barierele comerciale – aceste obiective sunt încă foarte relevante astăzi”, a spus el.

„Mai mult ca oricând, continuă să se pună un accent important pe știință și evaluarea riscurilor ca bază pentru standarde, în timp ce ne uităm la știință pentru a preveni alimentele să devină nesigure și pentru a reduce riscul de boli de origine alimentară”, a adăugat el.

„Codex Alimentarius reunește cel mai mare om de știință din lume pentru a analiza toate datele disponibile și a discuta despre pericolele microbiologice sau chimice specifice.

Deliberările lor se concentrează pe protecția celor mai vulnerabili, cum ar fi copiii și femeile însărcinate, și iau în considerare diferențele locale și regionale în consumul de alimente”, a explicat Qu, menționând că, datorită lanțului alimentar mai lung și mai complex de astăzi, sistemele de prevenire și control pentru siguranța alimentară, precum Codex, au devenit din ce în ce mai importante și semnificative.

Codex definește, de asemenea, calitatea alimentelor, oferind îndrumări privind igiena, etichetarea, nutriția și tehnicile de măsurare și eșantionare care atestă siguranța acestora.

La cea de-a 46-a sesiune s-a discutat despre adoptarea unei serii de noi texte și orientări în conformitate cu obiectivele sale de a asigura producția și comerțul cu alimente sigure.

Obiectivul principal al Codex este de a stabili standarde alimentare la nivel mondial bazate pe dovezi științifice și criterii obiective.

Accentul acestor standarde este de a evalua descoperirile științifice și riscurile potențiale, toate în același timp acordând prioritate siguranței alimentare și scăzând probabilitatea bolilor transmise de alimente. Fundamentul științific pentru aceste standarde este furnizat de OMS și FAO.

Aceste recomandări sunt voluntare pentru statele membre, dar oferă o structură pentru legile naționale în materie de sănătate.

Datorită acestora, consumatorii sunt din ce în ce mai protejați de achizițiile alimentare nesigure sau de calitate scăzută, iar importatorii au mai multă încredere că vor primi transporturi conforme de mărfuri.

Comisia își propune să se asigure că standardele alimentare la nivel mondial sunt aceleași și că sunt create și respectate orientări pentru siguranța alimentară, calitatea și practicile corecte.

În cele șase decenii de activitate, Comisia a adoptat sute de orientări și coduri de practici și mii de standarde numerice și a devenit un reper global pentru producția, depozitarea și distribuția sigură a alimentelor în întreaga lume.

După discuțiile plenare au fost axate pe implementarea standardelor, scăderea rezistenței antimicrobiene din alimente și Fondul fiduciar Codex.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2