Stiri

527

Codex Alimentarius a adoptat noi standarde pentru siguranța alimentelor

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Organismul Națiunilor Unite pentru standardele alimentare, Comisia Codex Alimentarius informează că a adoptat noi standarde de siguranță și calitate a alimentelor.

Însărcinată cu protecția sănătății consumatorilor și asigurarea unor practici corecte în comerțul cu alimente, Comisia Codex Alimentarius este o inițiativă comună a Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) și a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Iată câteva scurte descrieri ale unora dintre standardele adoptate la cea de-a 46-a sesiune a Comisiei:

Ghid pentru controlul Escherichia coli producătoare de toxină Shiga (STEC) în carnea de vită crudă, legumele proaspete cu frunze, laptele crud și brânzeturile din lapte crud

Escherichia coli producătoare de toxină Shiga (STEC) sunt agenți patogeni de origine alimentară care provoacă boli umane. Ele sunt asociate cu o varietate de produse alimentare, cu carne de vită, produse lactate și legume cu frunze și muguri în fruntea listei.

Aceste orientări vor ajuta managerii de risc și operatorii din sectorul alimentar în eforturile lor de a reduce bolile transmise prin alimente, oferind sfaturi bazate pe știință și îndrumări practice privind controlul STEC în carnea de vită crudă, laptele crud și brânzeturile din lapte crud.

Lucrări suplimentare privind controlul STEC în legumele cu frunze proaspete și lăstarii sunt în curs de dezvoltare.

Ghid pentru utilizarea în siguranță și reutilizarea apei în producția și prelucrarea alimentelor

Apa este o resursă în scădere la nivel mondial și nu toți producătorii și procesatorii de alimente au acces la surse de apă sigure.

Dar apă este necesară în toate domeniile producției alimentare, de la câmp sau fermă până la consum. Când este contaminată, apa poate transporta microbi care provoacă boli consumatorilor.

Aceste orientări oferă sfaturi cu privire la tipurile de apă care sunt potrivite pentru diferite domenii de producție și procesare a alimentelor.

Aceștia oferă consiliere cu privire la o abordare bazată pe risc pentru aprovizionarea cu apă sigură, astfel încât producătorii, procesatorii și manipulatorii de alimente să poată reduce și gestiona pericolele asociate cu apa în producția de alimente.

Revizuiri ale standardului pentru formulele de continuare (CXS 156-1986)

Ca parte a revizuirilor aduse acestui text, titlul a fost schimbat din „Standard pentru Formula de continuare” în „Standard pentru Formula de continuare pentru sugari mai mari și produs pentru copii mici”.

Aceasta reflectă cele două secțiuni distincte în care este împărțit acum Standardul. Discuții meticuloase au rezultat într-un text care asigură, în prima parte, că formula de continuare, atunci când este utilizată, va sprijini creșterea și dezvoltarea sugarilor mai mari cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 luni.

A doua parte a textului prezintă cerințele pentru băuturi sau produse pentru copiii mici cu vârsta peste 12 luni și până la 3 ani.

Standard general pentru aditivii alimentari: includerea dispoziției pentru citratul trisodic în laptele fluid (plat)

Citratul trisodic este un stabilizator utilizat în procesarea laptelui și, în special, a laptelui de bovine tratat cu ultraîncălzire (UHT) în unele țări.

Acesta a fost subiectul discuțiilor în cadrul Comitetului Codex pentru Aditivi Alimentari de câțiva ani, cu opinii diferite cu privire la justificarea tehnologică a utilizării sale în laptele de bovină.

Prevederea adoptată este restrictivă în utilizarea citratului trisodic și impune un nivel numeric de utilizare care va limita aplicarea acestuia la laptele sterilizat și UHT din specia bovină.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2