Tehnologii

236

Choripanul, sanwich-ul cu cârnat al Americii latine

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Choripan (plural: choripanes) este un tip de sandwich cu chorizo, ​​popular în Argentina, Bolivia, Chile, Peru, Uruguay și El Salvador. Numele provine din combinația dintre numele ingredientelor sale: un cârnat chorizo ​​la grătar și o pâine cu crustă, cum ar fi o tigaie batido, baghetă sau frances. Dar, să vedem particularitățile.

Argentina

Choripanul argentinian este format dintr-un cârnat din carne de vită și porc, fierbinte, luat de pe grătar, împărțit în mijloc și servit pe o rolă de pâine. Chorizo ​​poate fi folosit întreg sau tăiat pe jumătate pe lungime, caz în care se numește mariposa (fluture). Se obișnuiește să se adauge sosuri pe pâine, cel mai probabil chimichurri.

Choripanes sunt servite în mod obișnuit ca aperitiv în timpul pregătirii unui asado, dar sunt, de asemenea, foarte frecvent vândute în locuri de sport (în special la jocuri de fotbal) și pe marginile drumurilor și străzilor din marile orașe din Argentina. Șoferii de taxi din Buenos Aires sunt consumatori pasionați, iar unii vânzători de stradă pot aduna un șir lung de taxiuri în timpul prânzului și după-amiezii, când șoferii își iau pauza de masă. O variantă de choripán numită morcipán, făcută cu morcilla (cârnați în sânge), este populară în regiunea Río de la Plata.

Brazilia

Există mai multe versiuni braziliene ale choripan, una care seamănă cel mai mult cu versiunea argentiniană se numește salsipao și se face, în sudul Braziliei, cu pao frances (care înseamnă ”pâine franceză”, adesea numită rulou portughez) și cârnați de porc. Este adesea servit ca aperitiv în timpul preparării unui churrasco sau chiar ca înlocuitor pentru grătare, deoarece salsipele sunt mult mai ieftine, mai ușoare și mai rapid de făcut. În alte părți ale țării există multe variante ale popularului sanduiche de linguica (literalmente ”sandviș de cârnați”), cel mai adesea cu pao frances și cârnați de porc. Adăugările posibile la rețeta de bază includ brânza topită, requeijao, ceapă sotată, sos de vinaigrette, cartofi prăjiți, muștar, sos fierbinte și multe altele. De obicei, este servit ca o masă informală, poate cu o bere rece, foarte popular la cinele de pe șosea.

Chile

În Chile, choranii sunt foarte populari, fiind în special consumați ca aperitiv clasic în timpul asados (pauzelor). Serviți în mod tradițional în marraqueta și acoperiți cu aji și pebre, maioneza este de asemenea folosită în mod obișnuit. Choripanii chilieni sunt, de asemenea, preparați cu longanizas, în loc de chorizos.

Puerto Rico

De obicei vânduți în brutării, acestea constau dintr-un chorizo ​​în stil spaniol, cum ar fi chistorra sau cantimpalo, murături și maioneză în interiorul unei pâini tipic dominicane de casă, numită ”pan de agua”. Se pot adăuga și alte ingrediente, cum ar fi brânza Manchego și ketchup fiind cele populare.

Uruguay

Chorizo ​​sunt cârnați din carne de porc, care pot fi folosiți întregi sau tăiați pe jumătate pe lungime. De obicei se folosește sosul chimichurri, precum și maioneza, uneori uruguayenii tind să adauge roșii și salată. Se servesc în baghetă sau în ”pan catalán” (rulou moale tăiat felii), cu excepția meciurilor de fotbal, unde se servesc în rulouri simple sau chifle (cum ar fi hamburgeri). Spre deosebire de Argentina, chorizo ​​nu este folosit doar ca aperitiv, ci și ca garnitură pentru asado.

S.U.A.

În SUA, aceștia sunt disponibili în mod obișnuit la mesele de prânz din restaurantele și cafenelele cubaneze din Miami, unde sandvișul este servit în mod obișnuit pe pâine cubaneză și acoperit cu ceapă crudă sau prăjită și consumat popular cu un shake de fructe tropicale.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2