Tehnologii

577

Cele mai vestite mezeluri din Ungaria

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Cu nenumărate varietăți regionale, Italia este capitala mondială a mezelurilor, dar Ungaria nu este departe. Iar specialiștii în gastronomie nu au ezitat să laude preparatele din Câmpia Panoniei. Iată că, în această ediție a revistei noastre, vă prezentăm cele mai apreciate produse din carne din Ungaria.

1 – Kolbasz

Făcut dintr-o pastă de carne, grăsime și un amestec de condimente bogat în boia, kolbasz este cel mai comun tip de cârnați conservați din Ungaria. Amestecul este umplut într-o carcasă tubulară, folosind de obicei intestinul de porc, și apoi afumat la rece și uscat timp de câteva săptămâni. Opțiunile Kolbasz includ obișnuit (csemege), picant (csipos), tare (szaraz) și moale (felszaraz).

2 – Szalami

Salamul tradițional maghiar este un tip relativ recent de cârnați conservați produși în Ungaria, ei datând din secolul al XIX-lea. În comparație cu kolbasz, szalami este mai gros, maturat mai mult și, de obicei, este făcut fără boia de ardei, de unde absența unei nuanțe de roșu portocaliu. O categorie premium este téliszalámi, recunoscut printr-un mucegai protector alb care crește pe suprafața sa în timpul uscării.

3 – Sutokolbasz

Acesta este un cârnat proaspăt, nematurat, făcut special pentru a fi prăjit într-o zi sau două. Amestecul de cârnați conține aceleași ingrediente ca și kolbasz-ul de mai: carne, grăsime și condimente de boia.

4 – Hurka

Acest cârnați preparat din organe proaspăt gătite și prăjite nu este pentru cei slabi de inimă. Ca și kolbasz, hurka a fost preparată în mod tradițional în timpul sacrificării anuale a porcilor din mediul rural ungar, unde oamenii făceau o pastă fină din intestinele fierte ale animalului: ficat, plămân, inimă, sânge, la care au adăugat orez pentru a curăța sucurile și un amestec de condimente de sare, piper și măghiran.

5 – Virsli

Cârnații frankfurters s-au răspândit în Ungaria din vecina Viena în secolul al XIX-lea și nu au mai plecat de atunci. Acești cârnați emulsionați și afumați sunt preferați la masa de mic dejun, însoțiți de o felie de pâine și o garnitură de muștar sau deasupra tocanelor de legume (fozelek).

6 - Disznosajt

Fabricarea ”brânzei de cap”, cum se mai numește acest preparat, presupune gătirea capului de porc (carne, limbă, urechi, piele și toate) cu condimente și se îndeasă amestecul în stomacul curățat al porcului. Această mizerie gelatinoasă este apoi presată uscată și afumată. Servit rece și feliat subțire, este un fel de tobă românească.

7 - Csemege szalonna

Szalonna este cu adevărat universală în Ungaria, fiind preparată din slănină sărată și afumată.

8 - Sozott feher szalonna

Această felie albă ca zăpada se apropie cel mai mult de lardo-ul italian. În loc să fie gătită sau afumată, este pur și simplu lăsată să stea săptămâni întregi într-un pat de sare.

9 - Kolozsvari szalonna

O burtă de porc sărată și afumată, dar nu gătită, care se recunoaște după culoarea maro-roșiatică și suprafața robustă care conținea cândva coastele de porc. Kolozsvari szalonna prezintă un echilibru frumos de carne și grăsime și, cel mai adesea, ajunge să fie gătit în feluri de mâncare, cum ar fi varza umplută, pentru un plus de aromă. Originea pare a fi românească.

10 - Abalt szalonna

Burta de porc este mai întâi fiartă într-un bulion aromat, apoi primește un simplu condiment de boia de ardei și usturoi.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2