Stiri

238

CEJ a decis: Grecia e unicul deținător de drepturi asupra denumirii de Feta în toată lumea, nu doar în UE

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a confirmat că protecția UE pentru brânza feta grecească se aplică și în afara granițelor blocului, într-o hotărâre care soluționează o luptă legală de lungă durată între Grecia și Danemarca, după cum anunță Euractiv.

În hotărâre, tribunalul din Luxemburg a concluzionat că alimentele protejate produse în UE, chiar dacă sunt destinate exportului în țări terțe, trebuie să respecte legislația de protecție a indicațiilor geografice (IG) relevante.

Denumirile de produse înregistrate cu denumirea de origine protejată (DOP) evidențiază cele mai strânse legături cu locul în care sunt fabricate și sunt incluse în sistemul UE de drepturi de proprietate intelectuală, ceea ce le aduce protecție juridică împotriva imitației și utilizării abuzive.

Feta din aur alb din Grecia a obținut protecția DOP în 2002, ceea ce înseamnă că denumirea „feta” nu poate fi folosită pentru nicio altă brânză care nu este produsă în anumite zone ale țării.

Cu toate acestea, unii producători danezi au continuat să-și vândă propria feta în afara UE, valorificând o lacună din regulamentul din 2011 privind indicațiile geografice, care nu specifica în mod explicit dacă aceste reguli se aplică exporturilor.

Potrivit Danemarcei, regulamentul nu împiedică sau împiedică producătorii de pe teritoriul său să folosească denumirea „feta” în cazul în care produsele lor sunt destinate să fie exportate în țări terțe în care UE nu a încheiat încă un acord internațional care să garanteze protecția acestei denumiri. .

Sistemul de indicații geografice poate fi susținut și de acordurile bilaterale dintre UE și țări terțe, de exemplu, prin introducerea aceluiași regulament pentru acestea. Dar nu există un cadru legislativ atunci când vine vorba de comerțul cu țări terțe fără astfel de acorduri.

Brânza feta produsă de Danemarca diferă de cea greacă prin tehnologia și produsele utilizate în timpul procesului de producție, deoarece feta grecească este făcută din lapte de oaie și de capră, în timp ce cea din Danemarca este în principal din lapte de vacă.

Comisia, sprijinită de Grecia și Cipru, a deschis o procedură de încălcare a dreptului comunitar împotriva Danemarcei, temându-se că aceasta ar fi putut crea un precedent cu potențialul de a submina întregul sistem IG al UE – care are o valoare estimată a vânzărilor de aproape 75 de miliarde EUR și reprezintă 15,5% din totalul exporturilor agroalimentare ale UE.

Judecătorii UE au concluzionat că producția de feta a Danemarcei pe teritoriul UE subminează obiectivele regulamentului „chiar dacă acele produse sunt destinate exportului în țări terțe”, adăugând că un astfel de comportament este interzis din formularea regulamentului, precum și din contextul acestuia. .

Utilizarea indicațiilor geografice pentru a desemna un produs fabricat pe teritoriul UE care nu respectă caietul de sarcini aplicabil „aduc atingere, în cadrul Uniunii Europene, dreptului de proprietate intelectuală constituit de respectiva DOP sau IGP, chiar dacă acel produs este destinat export în țări terțe”, a continuat Curtea.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2