Repere

605

C.E.: Optimism reținut pe piața europeană a laptelui și a cărnii

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Perspectiva pieței europene a laptelui, lactatelor, a cărnii și produselor din carne pe termen scurt este din nou determinată de impactul negativ al invaziei neprovocate a Ucrainei de către Rusia, în special asupra prețurilor la energie, îngrășăminte și furaje, de inflația în curs de desfășurare și de creșterea prețurilor la alimente care are un impact asupra deciziilor consumatorilor din UE, puterea de cumpărare scăzând la nivel global din cauza economiei, ar putea încetini. Reziliența fermierilor din UE continuă să fie provocată, cu costuri încă peste medie ale inputurilor, deși prețurile la energie și îngrășăminte au început să scadă de la ediția din toamna trecută a ultimului Raport. Prețurile ridicate ale mărfurilor au contribuit anul trecut la contracararea costurilor ridicate ale inputurilor, iar primele estimări indică o creștere a venitului mediu agricol al UE, cu disparități sectoriale și regionale semnificative, se arată în raportul de primăvară al Uniunii Europene  ”SHORT-TERM OUTLOOK  for EU agricultural markets in 2023”, pe care vi-l prezentăm în ediția de față a revistei noastre.

Tabloul general

Prognoza macroeconomică actuală a UE este relativ mai pozitivă decât în toamna anului 2022, în ciuda incertitudinilor legate de aprovizionarea cu energie pentru iarna viitoare și a tensiunilor recente pe piețele financiare.

Prețurile gazelor naturale au continuat să scadă, ceea ce a ușurat presiunea asupra pieței îngrășămintelor din UE, dar prețurile la îngrășăminte sunt încă semnificativ mai mari decât acum doi ani. Inflația alimentară ar putea rămâne ridicată până când costurile în scădere ale inputurilor vor fi transmise de-a lungul lanțului de aprovizionare cu alimente și vor aduce ușurare consumatorilor.

Cursul de schimb EUR-USD a depășit din nou paritatea, dar se așteaptă ca dolarul american să rămână relativ puternic pe termen scurt. Deprecierea monedei euro ar putea facilita exporturile UE, dar ar putea duce, de asemenea, la costuri mai mari ale inputurilor agricole și la adâncirea în continuare a inflației.

Suspendarea taxelor de import și a cotelor la exporturile ucrainene către UE a contribuit la atenuarea presiunii economice induse de război asupra agriculturii ucrainene, împreună cu Solidarity Lanes și Black Sea Grain Initiative, care au facilitat efectiv comerțul.

Unele importuri agricole din UE din Ucraina au crescut substanțial în 2022 și au pus presiune asupra piețelor regionale, de exemplu cereale furajere și carnea de pasăre. În 2023, incertitudinea severă în jurul capacității de producție și comerț a Ucrainei va avea un impact negativ asupra perspectivelor sale de export.

Piața monetară

La un an de la invazia neprovocată de către Rusia a Ucrainei, situația macroeconomică a Uniunii Europene pare relativ mai pozitivă decât cea prevăzută în toamna anului 2022, în ciuda incertitudinilor cu privire la aprovizionarea cu energie pentru iarna viitoare și a tensiunilor recente pe piețele financiare.

Prețurile la gaze naturale au continuat să scadă, ceea ce a fost ajutat de o scădere bruscă a consumului, iarna mai blândă, depozite suficiente și diversificarea aprovizionării.

De asemenea, inflația încetinește, iar sentimentul economic s-a îmbunătățit. 2022 înregistrează o creștere a PIB-ului de 3,6% față de 2021. Pentru anul curent, BCE a revizuit în sus ratele de creștere reală a PIB-ului din 2023 cu 0,5 pp, arătând o creștere estimată a economiei zonei euro cu 1%. PIB-ul va continua să crească cu 1,6% pentru 2024 și 2025.

Previziunile privind inflația au fost, de asemenea, revizuite în scădere, în special în lumina deciziei BCE de a crește în continuare ratele dobânzilor pentru a combate inflația. În timp ce inflația din zona euro în 2022 a atins 8,4%, în prezent este de așteptat să scadă la 5,3% în 2023 și la 2,9% în 2024.

Producția de cereale

Suprafețele de semănat pentru cereale de iarnă 2023/24 sunt estimate a fi mai mari decât anul trecut. Se preconizează că grâul de iarnă va rămâne aproape neschimbat (20,8 milioane ha), în timp ce suprafețele de semănat de orz de iarnă ar trebui să crească la 5,0 milioane ha (+1,5%).

După o scădere de 10% anul trecut, suprafața de secară s-ar putea recupera parțial (+4,6%). Cu toate acestea, se estimează că suprafețele de grâu dur și triticale vor scădea cu peste 2,5% (la 2,1 și, respectiv, 2,5 milioane ha). Pentru porumb, o secetă prelungită de iarnă (și, prin urmare, disponibilitatea redusă a apei pentru irigarea de vară), în multe regiuni producătoare din UE și prețurile mai mici ar putea stimula unii fermieri să treacă la floarea-soarelui, rezultând o reducere proiectată a suprafeței de porumb plantată cu 4% de la un an la altul. an (la 8,5 milioane ha).

Producția totală de cereale din UE în 2023/24, presupunând condiții meteorologice medii în acest an, ar putea atinge 287,9 milioane de tone (+8,4% față de an). Producția de grâu moale este estimată la 130,9 milioane t, orz la 54,2 milioane t și porumb la 65,0 milioane t.

Prețurile mai scăzute la cereale în 2023/24 se vor stabiliza la cererea de hrană pentru animale la un nivel de 156,5 milioane de tone, în timp ce cererea de alimente ar putea crește ușor până la 59,6 milioane de tone, în conformitate cu creșterea populației UE.

Cu o producție mai mare, exporturile UE de cereale ar putea crește cu 8% (până la 48 milioane t). În același timp, se estimează că importurile din UE vor scădea cu 25%, până la 26 de milioane de t, tot din cauza redresării așteptate a producției de porumb.

Producția animală

Pe lângă restricțiile legate de vreme și de producție legate de costuri, bolile animalelor adaugă un strat suplimentar de incertitudine perspectivelor producției animale din UE.

Gripa aviară înalt patogenă (HPAI) implică o mare incertitudine și un risc economic pentru perspectivele sectorului avicol. Un număr mare de focare au fost raportate atât în Europa, cât și în America de Nord în 2022 și se așteaptă ca acestea să rămână o amenințare pe tot parcursul anului, mai degrabă decât să fie sezoniere.

Pe de altă parte, HPAI ar trebui să influențeze în principal accesul pe piață pentru exporturile UE, în timp ce impactul său asupra aprovizionării cu carne de pasăre rămâne marginal. Focarele de HPAI, care au dus fie la interdicții la nivel național, fie la regionalizarea acestora, au contribuit la scăderea volumelor exporturilor UE (-10% față de an) în 2022 și se estimează că va fi un motor al unei noi scăderi (-5). %) în anul de comercializare curent.

Focarele de pestă porcină africană (PPA), limitează în continuare potențialul de export al cărnii de porc din UE către piața chineză (reducere de 40% a exporturilor în 2022, parțial determinată și de o aprovizionare redusă).

Se presupune că situația ASF nu se va schimba fundamental în 2023, ceea ce va continua să declanșeze o reducere a ofertei în țările UE afectate și va limita măsura în care producătorii de carne de porc din UE profită de o cerere în creștere de import din China.

Deturnarea exporturilor către alte destinații precum Japonia (+23% creștere a exporturilor estimate), Filipine (+21%), Coreea de Sud (+12%) Australia (+19%) ar putea atenua impactul negativ asupra volumelor exporturilor, dar, per total , exporturile UE de carne de porc urmează să scadă în continuare în 2023.

Numărul sacrificării vacilor de lapte va crește

În ciuda așteptărilor privind o producție mai scăzută, producția de lapte din UE în 2022 a rămas destul de stabilă. Cu toate acestea, conținutul mai scăzut de grăsimi și proteine ​​de lapte a redus disponibilitatea pentru procesare. Exporturile de produse lactate din UE au scăzut în volum (dar au fost record în termeni de valoare), ca urmare a prețurilor ridicate din UE, a ofertei limitate și a importurilor mai mici din China. Pe de altă parte, consumul intern de lactate a crescut ușor, în ciuda creșterii inflației alimentare.

În 2023, sacrificarea vacilor este probabil să crească, drept răspuns la scăderea prețurilor la laptele crud, care ar putea fi, de asemenea, compensată parțial de creșterea producției de lapte (presupunând condiții meteorologice normale). În ciuda unei ușoare scăderi a livrărilor de lapte din UE (-0,2%), disponibilitatea procesării ar putea fi încă menținută stabilă datorită conținutului mai mare de grăsimi și proteine din lapte.

Se așteaptă ca fluxul de prelucrare a brânzei și zerului să fie favorizat de industrie, datorită potențialului de export al UE și a consumului intern de brânză relativ stabil. Producția de unt și SMP ar putea scădea din cauza stocurilor mai mari decât de obicei (preluate din 2022), care ar putea acoperi parțial creșterea exporturilor și a utilizării interne.

În general, consumul din UE este de așteptat să se confrunte cu o anumită schimbare a preferințelor consumatorilor către produse de calitate inferioară, influențând mai degrabă valoarea și nu volumul total. Recuperarea cererii de import în China ar fi un factor important pentru creșterea exporturilor UE.

Evoluțiile prețurilor untului și SMP permit calcularea unui „preț echivalent al laptelui în UE” care, cu un decalaj de timp de 2-3 luni, anticipează tendințele prețurilor laptelui crud. Disponibilitatea sezonieră în creștere din cauza vârfului producției de primăvară în UE și a stocurilor existente reportate de anul trecut este probabil să mențină prețurile lactatelor într-o tendință descendentă.

Amploarea unui astfel de declin va depinde, totuși, de evoluția cererii, creșterea exporturilor fiind oprită de stocurile existente în China în 2022. Unele comenzi au fost amânate, deoarece cumpărătorii se așteptau la noi scăderi de preț și la creșterea inflației în UE și în întreaga lume.

Efectivele de bovine vor scădea

În 2023, o scădere a prețului laptelui crud în UE va duce probabil la creșterea sacrificării, deoarece costurile pentru hrana animalelor și a altor intrări ar putea rămâne ridicate (în ciuda faptului că se preconizează că costurile vor depăși vârful atins anul trecut).

În ansamblu, efectivul de lactate din UE ar putea scădea cu 1%. Într-o oarecare măsură, acest lucru ar putea fi stimulat și de prețurile mai mari la carnea de vită. Declinul efectivului de lactate ar putea fi compensat prin creșterea recoltelor (0,8%), presupunând condiții meteorologice normale și, astfel, eliminând impactul negativ al vremii calde și uscate.

Această ipoteză ar putea avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra conținutului de grăsimi și proteine din lapte, care ar putea fi cu 0,2% peste nivelurile de anul trecut.

În lumina tuturor acestor factori, producția globală de lapte din UE ar putea scădea (-0,2%), în special în a doua jumătate a anului, dar creșterea grăsimilor și proteinelor din lapte ar putea menține stabilă disponibilitatea laptelui pentru procesare.

Prețul lactatelor se va mări

Prețurile de consum pentru produsele lactate continuă să crească în UE și doar prețul untului a atins apogeul până acum. Se pare că acum, consumatorii caută opțiuni mai ieftine, decât să reducă consumul. Produsele premium și de marcă suferă cel mai mult.

Presiunea vânzătorilor cu amănuntul și în special a distribuitorilor, pentru prețuri mai mici, este probabil să se adauge la presiunea prețurilor de-a lungul întregului lanț. Colectarea stabilă de lapte din UE din 2022 și, în special, creșterea acesteia în Trimestrul 4 al anului trecut a dus la o producție de unt și SMP mai mare decât se anticipase.

Aceste volume suplimentare nu au putut fi absorbite pe deplin de cerere. Deși cererea a crescut cu o scădere mai mică a exporturilor de SMP și cu o creștere mai mare a utilizării interne de unt, atât stocurile de unt, cât și de SMP au crescut în 2022.

Cererea de lactate va fi ușor mai mare

În 2022, producția de brânză din UE a scăzut (-0,5%). La nivel global, cererea de brânză a rămas stabilă, chiar a crescut în Marea Britanie (cel mai mare importator global, +2% până în noiembrie), Arabia Saudită (+10%) și SUA (+1%). Pe de altă parte, a existat o cerere mai mică din China (primul 6 importator mondial, -17%).

Aceste evoluții au susținut tendința de scădere observată în transporturile UE (-3%). Pe piața internă, a avut loc o oarecare declasare a opțiunilor consumatorilor pentru tipuri mai ieftine de brânză, ceea ce a susținut o relativă stabilitate a utilizării UE, parțial acoperită de stocurile existente.

În 2023, mai mult lapte ar putea fi canalizat către producția de brânză și zer, ceea ce este probabil să ofere o valorificare mai bună decât alte fluxuri. Ar putea crește cu 0,7%, contribuind la redresarea exporturilor UE (+2%), presupunând o anumită stabilitate a livrărilor către SUA și Marea Britanie, în timp ce cererea din China ar putea crește.

Consumul UE s-ar putea schimba comparativ cu anul precedent (+0,2%). Producția de zer din UE va beneficia și ea. În timp ce în 2022 exporturile UE au scăzut (-7,3%), în principal din cauza cererii mai slabe din China, acestea s-ar putea redresa în 2023, susținând creșterea livrărilor UE (5%).

Spre deosebire de exporturile UE, consumul intern a crescut în 2022 (+2,4%), din care o mare parte este în mod normal direcționată către furaje. Având în vedere scăderea efectivului de lactate în 2023 și presupunând că achizițiile individuale s-ar putea îndrepta către produse mai de bază și, prin urmare, ar putea fi cheltuite mai puțin pentru alimentația specializată, consumul de zer în UE ar putea fi redus (-0,5%).

Probleme la producția de carne

Un efectiv de reproducție mai mic, precum și pesta porcină africană (PPA) împing producția de carne de porc din UE în continuare în scădere în 2023, cu 5%, în ciuda scăderii prețurilor la furaje. Scăderea suplimentară a exporturilor către China va contribui la o reducere cu 3% a exporturilor UE în 2023.

Întrucât costurile de producție scad de la niveluri foarte ridicate, producția de păsări din UE ar putea beneficia de o redresare modestă de 1,1% în 2023, în ciuda apariției gripei aviare înalt patogene (HPAI). În plus, prețurile ridicate ale păsărilor de curte din UE fac exporturile UE mai dificile. Suspendarea taxelor la produsele provenite din Ucraina favorizează importurile de păsări de curte și crește disponibilitatea internă.

Scăderea istorică a efectivelor de ovine și caprine din UE a determinat reducerea sacrificării cu 1% în 2023, în ciuda prețurilor interne ridicate. Sunt așteptate mai multe importuri din Noua Zeelandă, din cauza condițiilor favorabile de miel și a prețurilor ridicate din UE.

Producția de carne de vită din UE a scăzut în 2022 cu 2,6%, mai mult decât se estimase anterior (-0,6%). Dintre cele mai mari țări producătoare, în Germania a scăzut cel mai mult (-8%), urmată de Fanța (-4,4%) și Polonia (-2,6%). Pe de altă parte, Spania a continuat să-și crească producția (+2%), iar creșteri au fost înregistrate și în Irlanda (+4,5%), în timp ce producția din Italia a rămas relativ stabilă.

Mai puțină carne de vită

În decembrie 2022, numărul de vaci care alăptează în UE a scăzut pentru al treilea an consecutiv, cu 240 000 de capete suplimentare (-2,3%). În același timp, scăderea vacilor de lapte a fost mai mică decât se aștepta (-0,6%) ceea ce a împiedicat și mai multă scădere a producției. Numărul de bovine masculi pentru sacrificare între 1 și 2 ani a scăzut și el (-2,2%) și acest lucru va avea implicații asupra disponibilității cărnii de vită în acest an.

Pe de altă parte, este de așteptat ca sacrificarea vacilor de lapte să se accelereze în acest an și să fie mai puternică, deoarece unii fermieri de lactate vor reacționa la scăderea prețurilor la laptele crud, în timp ce prețurile la carnea de vită ar putea rămâne ridicate.

Ca urmare, producția de carne de vită din UE în 2023 este de așteptat să scadă în continuare cu 1,6%. Având în vedere o posibilă relaxare a prețurilor costurilor de hrană și presupunând o calitate îmbunătățită a ierbii comparativ cu anul trecut, greutatea medie a carcasei ar putea crește, dar acest lucru nu ar contrabalansa scăderea numărului de animale.

Deoarece oferta de carne de vită în UE este mai mică, prețurile pot rămâne ridicate, iar acest lucru ar putea avea un impact negativ asupra consumului UE și asupra competitivității exporturilor UE. Cu toate acestea, oferta rămâne mai scăzută și la nivel global, în timp ce cererea este mare, ceea ce ar putea ajuta transporturile din UE să rămână stabile în 2023, în ciuda prețurilor mai mari.

Pe de altă parte, mediul actual al prețurilor ar putea atrage mai multe importuri în UE. Acestea ar putea crește în continuare cu 5% și, astfel, se adaugă la o creștere de 25% observată anul trecut, în special din Marea Britanie, dar și din America de Sud.

Consumul aparent de carne de vită pe cap de locuitor din UE este de așteptat să urmeze o tendință de scădere pe termen lung și ar putea rămâne ușor sub 10 kg în 2023 (-1,7%). În comparație cu alte tipuri de carne, carnea de vită este, de asemenea, mai scumpă, astfel încât consumatorii vor căuta probabil proteine animale mai ieftine într-un context de inflație alimentară ridicată.

Sectorul european al suinelor se îndreaptă spre criză

Producția de carne de porc din UE a scăzut în majoritatea statelor membre și, în medie, cu 5,6% în 2022. Producători importanți precum Germania, Polonia, Dnemarca, Spania, Belgia și Italia au înregistrat scăderi mari.

Potrivit anchetei animalelor din decembrie 2022, numărul scroafelor de reproducție a scăzut cu jumătate de milion de capete în 2022 (-4,6%), după o scădere de 370 000 de capete în 2021 (-3,6%). Stocul actual de porci de îngrășat este, de asemenea, foarte scăzut la toate categoriile.

În 2023, se presupune că situația PPA nu se va schimba dramatic și acest lucru va continua să declanșeze răspunsuri puternice în țările afectate și în rândul partenerilor comerciali.

Pe măsură ce prețurile furajelor scad încet, presiunea principală asupra marjelor este de așteptat să se răcească. Acest lucru ar putea duce, de asemenea, la greutățile carcasei ușor mai mari. În general, producția de carne de porc din UE este de așteptat să scadă în continuare cu încă 5% în 2023.

Din cauza ofertei reduse, prețurile cărnii de porc din UE continuă să evolueze la niveluri record. Acest lucru face ca exporturile UE de carne de porc să fie relativ mai puțin competitive decât alți exportatori de pe piața globală.

Exporturile de carne de porc din UE au scăzut cu peste 16% în 2022, provenind în principal dintr-o reducere cu 50% a exporturilor către China, care nu se așteaptă să se revină în 2023. Acest lucru a fost compensat parțial de deturnarea exporturilor către alte destinații precum Japonia (+23% ), Filipine (+21%), Coreea de Sud (+12%) și Australia (+19%). În general, exporturile UE de carne de porc ar putea scădea în continuare cu 3% în 2023.

Importurile UE de carne de porc din Regatul Unit au crescut cu aproape 28% în 2022, reprezentând ceva mai puțin de 85% din totalul importurilor UE. Deoarece producția din Regatul Unit este de așteptat să scadă, există puțin potențial de creștere a importurilor din acea parte. Prin urmare, se preconizează că importurile de carne de porc din UE vor crește cu doar 2% în 2023.

Din cauza ofertei limitate, consumul intern din UE a scăzut cu 2,8% în 2022, ajungând în medie la 31,8 kg pe cap de locuitor. Aceasta ar scădea și mai mult în 2023 cu 5,9% și ar ajunge la cel mai scăzut punct (aproximativ 30 kg pe cap de locuitor, în medie).

Carnea de pasăre va beneficia de influența inflației

În 2022, producția de păsări din UE a scăzut din nou, deși mai puțin decât în anul precedent (-1,7%). În special, acest lucru a fost determinat de scăderi în principalele țări producătoare, cum ar fi Fanța (-12%), Italia (-9%) și Germania (-3%). Pe de altă parte, Polonia și-a crescut producția cu 6%. Având în vedere evoluțiile din 2022, se presupune că apariția gripei aviare înalt patogene (HPAI) va rămâne o amenințare pe tot parcursul anului, mai degrabă decât să fie sezonieră.

Impactul său direct asupra producției de carne de pasăre este limitat, deoarece producția s-ar putea recupera rapid. Cu toate acestea, prejudiciul pentru exporturile UE cauzat de introducerea de către țări terțe a interdicțiilor aferente importurilor este de o amploare mai mare.

Impulsionate de oferta strânsă și cererea bună, prețurile broilerului din UE au continuat să crească și au ajuns la niveluri excepțional de ridicate din aprilie 2022. Acest lucru a contribuit parțial la transferul costurilor ridicate ale furajelor și ale energiei de-a lungul lanțului. Din 2023, prețurile de producător tind să fie mai stabile.

Deoarece costurile cu hrana și energia sunt în scădere de la foarte mare gh observate anul trecut, o oarecare redresare a producției ar putea avea loc în 2023. Prin urmare, producția de păsări de curte din UE este probabil să crească cu aproximativ 1,1%. Cererea de păsări beneficiază de inflația generală, deoarece consumatorii înlocuiesc carnea mai scumpă (vită, porc) cu carne de pasăre mai ieftină. Acest lucru ar putea susține creșterea consumului de păsări de curte în UE în 2023 (+2,5%).

România rămâne lider pe piața ovinelor

Sondajul din decembrie 2022 asupra animalelor a arătat o scădere semnificativă a mărimii efectivului de ovine și caprine în UE cu aproximativ 1,5 milioane de capete, în special în Spania și Franța. Acesta este al treilea an consecutiv în care efectivul scade cu peste 1 milion de capete. Pe de altă parte, România a înregistrat o creștere de peste 360.000 de capete. Mai mult, mai multe oi au fost puse la berbec in România si în Franța, față de anul trecut.

În 2022, producția de carne de oaie și capră a scăzut cu doar 0,6%. Irlanda și România au crescut sacrificările, în timp ce Germania, Spania și Franța au raportat scăderi demne de remarcat. În ciuda prețurilor favorabile, reducerea substanțială a efectivului îngreunează producția UE.

Prețurile mai mici ale furajelor și condițiile de pășunat mai bune ar putea îmbunătăți greutatea sacrificării de la an la an. În general, în 2023 este încă așteptată o scădere a producției de 1,2%. Acest lucru ar putea asigura un nivel ridicat al prețurilor interne.

Exporturile de carne de oaie din UE au scăzut cu 6% în 2022. O lipsă a ofertei interne și prețurile relativ ridicate ar putea împinge exporturile și mai mult în scădere în 2023 (-1%).

Exporturile UE de animale vii au crescut cu 1,2% în 2022, în ciuda unei prime jumătate a anului dificilă și a prețurilor interne ridicate. Majoritatea principalelor destinații au înregistrat scăderi, cu excepția Iordaniei și Israelului. De fapt, doar creșterea exporturilor către aceste două destinații a compensat în mare măsură scăderile din majoritatea celorlalte destinații.

Se așteaptă ca România să redirecționeze în continuare o parte din animalele sale vii către Israel și Bulgaria din cauza prețurilor foarte remuneratoare, în loc să le exporte în țări non-UE. În general, exporturile UE de animale vii urmează să scadă cu 3,5% în 2023, din cauza prețurilor interne ridicate și a situației dificile de transport prin Marea Neagră.

Importurile UE de carne de oaie au crescut cu aproape 23% în 2022, provenind din Noua Zeelandă, Marea Britanie și Australia. Mai multe importuri din Noua Zeelandă sunt așteptate și în 2023, în principal datorită unei cereri mai scăzute din China și mai puține obstacole logistice.

În ansamblu, importurile din UE ar putea atinge o creștere suplimentară de 8% în acest an, stimulată și de transporturile mai competitive din Marea Britanie și Australia. Se preconizează că aceste importuri suplimentare vor exercita o oarecare presiune asupra prețurilor ridicate din UE. Consumul pe cap de locuitor ar rămâne destul de stabil în 2023.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2