Stiri

103

Casele de marcat electronice, obligatorii din 2016

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În scopul de a diminua evaziunea, Guvernul României a aprobat proiectul de Ordonanță de Urgență care prevede clar: Casele de marcat electronice, vor fi obligatorii din 2016! Acest lucru va determina necesitatea efectuării investițiilor în achiziționarea de astfel de echipamente, atât, ăn primul rând, din partea comercianților, dar și a companiilor de procesare care dețin rețele de magazine.

Potrivit actului normativ, firmele vor fi nevoite să utilizeze case de marcat, sau imprimante fiscale, dotate cu un jurnal electronic nu cu role de hârtie aşa cum se întâmpla până acum. Casele de marcat vor fi conectate la o bază de date a ANAF, care va avea informaţii în timp real despre ce bonuri sunt emise de comercianţi. “Această schimbare va fi implementată treptat, până în august 2016, şi urmăreşte diminuarea drastică a evaziunii fiscale”, se arată într-un comunicat al Guvernului. Ordonanţa de Urgenţă urmează a fi publicată în Monitorul Oficial. De la 1 octombrie 2015, Ministerul Finanţelor va autoriza doar aparatele cu jurnal electronic, de la 1 aprilie 2016 marii contribuabili pot utiliza doar aparatele cu jurnal electronic, cei mijlocii de la 1 iulie 2016 iar cei mici de la 1 noiembrie 2016.  

Sute de euro pentru un echipament

  După implementarea acestei ordonanţe, ANAF va putea vedea oricând operaţiunile realizate de o casă de marcat, a explicat Velin Ganev, director general adjunct şi acţionar în cadrul Danubius Exim, cel mai mare importator şi distribuitor de case de marcat din România, într-o declarație făcută pentru Mediafax. Acest lucru va permite ca în cadrul unui control realizat de Garda Financiară să se poate compara informaţiile din casa de marcat cu încasările. Spre exemplu, în cazul unui restaurant, daca o casă de marcat arată încasări de 100 de lei iar în cadrul restaurantului se identifică 200 de lei (iar diferenţa nu poate fi explicată), atunci aceasta nu a fost înregistrată fiscal. Până acum, ANAF nu aveau acces la aceste informaţii, iar controalele, în cazul unui restaunt, se făceau prin chestionarea clienţilor care ieşeau din unitate şi erau solicitaţi să prezinte bonul fiscal. Casele de marcat vor fi de asemenea conectat la un server al ANAF. Sunt necesare, însă, Normele de aplicare, vără de care nu este clar dacă actualele case de marcat vor fi putea fi upgradate sau vor trebui înlocuite complet. Datele Danubius Exim arată că preţurile casele de marcat dotate cu jurnal electronic vor fi similar cu cele care sunt acum avizate, respectiv peste 350 de lei (80-150 euro per bucată).  Casele de marcat dotate cu jurnal electronic şi modul de comunicaţie GPRS (internet mobil) vor avea un preţ mediu între 150-300 euro iar imprimantele fiscale între 250-500 euro. Potrivit Danubius Exim, în Bulgaria, introducerea caselor de marcat cu jurnal electronic conectat la serverul autorităţilor fiscale a determinat creşterea bazei de impozitare cu aproximativ 2 mld. euro în trei luni.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2