Stiri

256

Când va începe producția curentă de carne de cultură în Uniunea Europeană?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Când se va produce carne de cultură în Uniunea Europeană? Întrebarea este pe buzele fiecărei persoane din industrie dar, mai ales, pe buzele fermierilor și este adresată experților din industrie de la BioTech Foods și Peace of Meat, dar și EFSA.

Trei provocări

Este, în general, recunoscut faptul că sectorul cărnii cultivate în laborator se confruntă cu cel puțin trei provocări cheie: scalabilitate și costuri, acceptarea consumatorilor și aprobarea de reglementare.

În acest ultim punct, bărbații au dat din decembrie 2020, când Singapore a devenit prima țară care a autorizat comercializarea cărnii cultivate. De aceea e de înțeles, europenii vor să știe când va fi rândul lor: când va fi servită carnea cultivată pe farfurii din UE?

Carne pe bază de celule la vânzare în 3-5 ani? La conferința ProVeg International pentru 2021 New Food, participanților li s-a pus această întrebare exactă.

O mică proporție (8%) a spus că nu cred că carnea cultivată va fi comercializată vreodată în Europa. Unsprezece la sută au fost semnificativ mai optimiste, considerând că carnea cultivată în laborator va ajunge la farfurii în următorii doi ani.

Vânzări ”în vrac”

Mai mult (34%) au spus că carnea cultivată în laborator va fi comercializată în cele din urmă în bloc, dar că va dura cinci ani sau mai mult, iar majoritatea (58%) au declarat că carnea cultivată va primi aprobare în termen de trei până la cinci ani.

În ansamblu, David Brandes, director general la Peace of Meat din Belgia, este de acord. Biotehnologia a dezvoltat o tehnologie bazată pe celule stem care produce grăsimi animale, cum ar fi cele de la bovine, pui sau gâște, în bioreactoare la scară industrială.

Peace of Meat speră să furnizeze grăsimi cultivate - despre care Brandes spune că este „la fel de suculentă” și „la fel de cărnoasă” ca animalul original - companiilor de carne pe bază de plante.

Oferind o „observație la nivelul UE”, mai degrabă decât planul de comercializare Peace of Meat, Brandes a spus publicului că aprobarea de reglementare în termen de trei până la cinci ani este răspunsul „cel mai probabil”.

Se calculează termenul de aprobare

„Guvernele se trezesc acum la ideea că, dacă vrem cu adevărat să îndeplinim obiectivele Acordului de la Paris, trebuie să permită un sistem alimentar mai puțin intruziv”, a spus directorul general. „Deci, urgența este acolo.”

Întrucât carnea și grăsimile cultivate sunt alimente noi, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) cere ca acestea să fie aprobate ca atare. În luna martie a acestui an, EFSA a publicat îndrumări științifice și tehnice pentru pregătirea și depunerea cererilor de autorizare a alimentelor noi.

În cadrul celor mai recente îndrumări, EFSA indică ce date sunt necesare pentru depuneri, inclusiv cele legate de identificarea produselor, procesele de fabricație și compozițiile profilurilor nutriționale, a explicat Brandes.

Odată ce se depune o cerere „perfectă”, se așteaptă ca procesul de aprobare să dureze cel puțin 18 luni. "Orice reiterare va avea nevoie de cel puțin șase luni în plus", a spus directorul Peace of Meat. „Deci, să presupunem că 24-30 de luni este realist de la momentul depunerii.”

Continuându-și calculele, Brandes a spus că speră că primele cereri vor fi depuse în trimestrul următor. Adăugând doi ani în plus, estimarea sa pentru o primă aprobare va ajunge la cel puțin trei ani de acum înainte.

Speranțe pentru procesul de pre-depunere

Iñigo Charola, CEO și cofondator al start-up-ului spaniol de carne de cultură BioTech Foods, „este de acord” cu funcționarea lui Brandes.

Cu toate acestea, Charola a dezvăluit speranța că o modificare recentă a procesului de depunere al EFSA ar putea îmbunătăți procedura de reglementare.

În luna martie a acestui an, EFSA a publicat îndrumări administrative pentru pregătirea cererilor privind alimentele noi, acoperind noi prevederi în faza de pre-depunere.

Fără să știe factorii care stau la baza acestei decizii, CEO-ului BioTech Foods îi place să creadă că va permite autorității de reglementare să „se pregătească în avans”, să ofere feedback companiilor cu privire la informațiile precise care vor fi evaluate și, în cele din urmă, să ajute companiile să „se pregătească puțin” mai bine'.

Un fel similar de dialog a fost observat în abordarea Agenției pentru Alimentație din Singapore (SFA), pe care Charola a lăudat-o în cadrul Conferinței privind alimentele noi. „În cazul Singapore, lucrul bun este că poți vorbi cu autoritatea de reglementare, poți avea feedback de la ei și cred că este evident o situație mult mai bună decât depunerea unui dosar ...

[când]

nu ai [ regulator] colaborează sau lucrează cu tine.

„Deci, sperăm că odată cu această nouă modificare a procesului de depunere, [inclusiv] a depunerii cererii preliminare, lucrurile se vor îmbunătăți.”

Birocrația, în centrul atenției

Peace of Meat’s Brandes urmărește, de asemenea, abordarea Singapore, descriind-o ca pe o „stea de nord”.

În ceea ce privește procesul de reglementare al UE, Brandes a sugerat că birocrația și interesul politic o împiedică. „Este foarte greu să inducem un anumit nivel de agilitate și inovare în procesul de aprobare în cadrul organismului de reglementare din Europa.”

Singura evaluare a riscurilor a EFSA durează nouă luni, a continuat el, fără a lua în considerare niciun ciclu de feedback. „Deci, acest proces, în opinia mea, este mult prea rigid și prea lent.

„Sistemul de aprobare din Singapore este stabilit pentru a vinde un produs cultivat în termen de trei până la șase luni, susțin ei, așa că este necesar ca EFSA să răspundă cererilor pieței, când vine vorba de agilitate și productivitate de reglementare. Și de asta avem nevoie urgentă în Europa ".

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2