Tehnologii

253

C.E. solicită EFSA să actualizeze îndrumările privind aromele de fum

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Comisia Europeană a solicitat EFSA să elaboreze o orientare consolidată și actualizată, pentru depunerea cererilor privind aromele de fum pentru produsele primare. Pentru a pregăti ghidul actualizat, ESFA  va evalua produsele actuale aromatizate și evaluate cu aromă de fum din UE și în alte documente științifice.   Acestea vor ține cont de cererile privind noile arome de fum, reînnoirea celor existente și dispozițiile Regulamentului 2019/1381 al Parlamentului European și al Consiliului privind transparența și durabilitatea evaluării riscurilor UE.   EFSA va finaliza actualizarea ghidurilor până la 21 martie 2021.   Într-o scrisoare către dr. Bernhard Url, director executiv al EFSA, la 24 septembrie 2019, Comisia Europeană a spus că orientările actuale se bazează în principal pe un set de documente EFSA, și anume; Îndrumări privind depunerea unui dosar cu privire la un produs primar cu aromă de fum (EFSA 2005); Metode de evaluare a expunerii dietetice pentru produse primare aromatizante la fum (EFSA 2009) și Declarație privind interpretarea Marjei de siguranță pentru produse primare aromatizante la fum (EFSA 2010).   Această ultimă declarație clarifică utilizarea marjei de siguranță pentru produsele aromatizante la fum pe baza datelor toxicologice disponibile. EFSA este solicitată să actualizeze toate documentele și să le compileze într-un singur document, ținând cont de documente transversale, cum ar fi;  

  • Aviz privind strategiile de testare a genotoxicității aplicabile evaluării siguranței alimentelor și furajelor (Comitetul științific EFSA 2011)
  • Aviz cu privire la clarificarea unor aspecte legate de evaluarea genotoxicității (Comitetul științific EFSA 2017)
  • Declarație privind evaluarea genotoxicității amestecurilor chimice (Comitetul științific EFSA 2019)
  • Metodologii armonizate pentru sănătatea umană și animală și evaluarea riscurilor ecologice ale expunerii combinate la substanțe chimice multiple (Comitetul științific EFSA 2019)
  • Orientări privind utilizarea pragului abordării preocupărilor toxicologice în evaluarea siguranței alimentare (Comitetul științific EFSA 2019).

Date despre consum   „În plus, în pregătirea noilor orientări, EFSA ar trebui să ia în considerare și cea mai recentă versiune actualizată a Ghidurilor de testare OCDE (TG) relevante, cum ar fi OECD TG 488 (2011) Analizele de mutație a genelor cu celule germinale transgenice OECD; OCDE TG 474 (2016) Testul in vivo de micronucleu al eritrocitelor la mamifere și OCDE TG 489 (2016) Testul in vivo al comalurilor alcaline mamifere ", a declarat Comisia Europeană în scrisoare.   „O evaluare a expunerii mai rafinată ar putea fi, de asemenea, luată în considerare, bazată pe nivelurile reale de utilizare și pe date detaliate privind consumul alimentar în diferite grupuri și scenarii de populație. „Pe lângă aspectele de siguranță derivate din cerințele generale privind aromele, trebuie luată în considerare, după caz, protecția mediului.”

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2