RepereStiri

254

C.E. : Măsuri excepționale pentru sprijinirea sectoarelor europene de lapte și carne

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Ca urmare a numeroaselor solicitări expres, venite din partea sectorului european agroalimentar, Comisia Europeană a publicat ieri măsurile excepționale care vor fi luate pentru salvarea sectorului. În anuțul oficial se afirmă:

”Comisia întreprinde acțiuni rapide și propune măsuri suplimentare excepționale pentru a sprijini în continuare piețele agricole și alimentare cele mai afectate. Sectorul agroalimentar din UE manifestă rezistență în aceste perioade fără precedent, în urma izbucnirii coronavirusului. Totuși, unele piețe au fost puternic afectate de consecințele acestei crize de sănătate publică.

Pachetul de astăzi (ieri, n.r.), include măsuri pentru ajutoarele de depozitare privată (PSA) în sectoarele lactatelor și cărnii, autorizarea măsurilor de autoorganizare a pieței de către operatorii din sectoarele cu impact puternic și flexibilitatea fructelor și legumelor, a vinului și a altor programe de sprijinire a pieței.

Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat: „Consecințele crizei coronavirusului sunt din ce în ce mai resimțite în sectorul agroalimentar și de aceea am decis să luăm măsuri rapide, pe lângă măsurile luate deja de la izbucnirea crizei. Măsurile propuse sunt, în stadiul actual al evoluțiilor pieței, destinate să transmită un semnal care vizează stabilizarea piețelor și sunt considerate cele mai potrivite pentru asigurarea stabilității la prețurile viitoare și la producție și, astfel, aprovizionarea cu produse alimentare și securitatea alimentară.

Astăzi anunțăm un pachet nou și excepțional de măsuri pentru a sprijini sectoarele agroalimentare cele mai afectate, abordând tulburările deja observate, precum și riscurile viitoare. Sunt încrezător că aceste măsuri vor scuti piețele și vor da rapid rezultate concrete. ”

Măsurile excepționale anunțate ca răspuns suplimentar la criza Coronavirus includ:

Ajutor pentru depozitare privată: Comisia propune să acorde ajutor de depozitare privată pentru produsele lactate (lapte degresat, unt, brânză) și produse din carne (carne de vită, oaie și capră). Această schemă va permite retragerea temporară a produselor de pe piață pentru minimum 2 până la 3 luni și o perioadă maximă de 5 până la 6 luni. Această măsură va conduce la o scădere a ofertei disponibile pe piață și la reechilibrarea pieței pe termen lung.

Flexibilitate pentru programele de sprijinire a pieței: Comisia va introduce flexibilitate în implementarea programelor de sprijinire a pieței pentru vin, fructe și legume, ulei de măsline, apicultură și schema școlară a UE (lapte, fructe și legume). Acest lucru va permite reorientarea priorităților de finanțare către măsuri de gestionare a crizelor pentru toate sectoarele.

Derogare excepțională de la normele de concurență ale UE: aplicabilă sectoarelor de lapte, flori și cartofi, Comisia va autoriza derogarea de la anumite reguli de concurență în conformitate cu articolul 222 din Regulamentul privind organizarea piețelor comune, care permite operatorilor să adopte măsuri de autoorganizare a pieței. Concret, acestor sectoare li se va permite să ia măsuri colective pentru stabilizarea pieței. De exemplu, sectorul laptelui va avea voie să planifice colectiv producția de lapte, iar sectorul de flori și cartofi va avea voie să retragă produsele de pe piață. De asemenea, va fi permisă stocarea de către operatori privați. Astfel de acorduri și decizii ar fi valabile doar pentru o perioadă de maximum șase luni. Mișcările prețurilor de consum vor fi monitorizate îndeaproape pentru a evita efectele adverse.

Adoptate acum!

Comisia își propune ca aceste măsuri să fie adoptate până la sfârșitul lunii aprilie. În prealabil, statele membre vor trebui să fie consultate și să voteze aceste măsuri. Prin urmare, acestea sunt supuse unor schimbări. Detaliile complete ale acestor propuneri vor fi dezvăluite în momentul adoptării finale.

Pachetul anunțat urmează un pachet cuprinzător de alte măsuri adoptate la început de Comisie pentru a sprijini sectorul agroalimentar în actuala criză, cum ar fi sume sporite pentru ajutoare de stat, plăți avansate mai mari și termene extinse pentru a depune cereri de plată.

Flexibilitatea sporită în ceea ce privește normele politicii agricole comune vizează reducerea sarcinilor administrative pentru fermieri și administrațiile naționale.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2