Stiri

127

Bursa de pește se va deschide în iulie 2015

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Bursa de pește de la Tulcea va deveni realitate la jumătatea anului viitor. La opt ani de la anunţarea proiectului, au fost demarate lucrările la Bursa de peşte din Tulcea. Potrivit contractului şi autorităţilor tulcene, lucrările vor fi finalizate la începutul lunii iulie 2015.

„Mai sunt nişte chestiuni de aranjament cu şantierul naval (situat în vecinătatea amplasamentului pe care se va realiza proiectul, n.r.), dar asta nu afectează cu nimic buna desfăşurare a lucrărilor. Ne vom înscrie în termenul stabilit pentru realizarea obiectivului, pentru că nimeni nu-şi permite să primească o corecţie de cel puţin 25% din acest contract”, a declarat PENTRU aGROINFO vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Tulcea, Vasile Strat. Proiectul privind realizarea Bursei de peşte la Tulcea este pus în practică de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) în parteneriat cu CJ Tulcea şi este finanţat prin Programul Operaţional pentru Pescuit 2007-2013.Prin intermediul acestui proiect se vor achiziţiona trei nave frigorifice cu o capacitate de 10 tone şi patru autoutilitare frigorifice, cu o capacitate de 3,5 tone, urmând a fi folosite pentru transferul peştelui de la punctele de colectare din Delta Dunării la bursă.  

Consum de pește redus

Românii consumă între 4 şi 4,5 kilograme de peşte pe locuitor pe an, de cinci ori mai puţin peşte decât media înregistrată în ţările Uniunii Europene. Din totalul peştelui consumat, importurile de peşte reprezintă peste 80%. “Consumul de peşte în România înainte de 1989 era de 6-8 kilograme pe locuitor şi pe an, însă, după 10 ani de la revoluţie, consumul a scăzut la două kilograme pentru că românii au simţit o destindere faţă de alte produse. Însă, în ultimii 3-4 ani, consumul de peşte a variat între 3, 4 chiar 4,5 kilograme pe locuitor şi pe an, dar importurile reprezintă peste 80%. Numai anul trecut importurile au reprezentat 87% din consum”, a declarat recent Gheorghe Văcaru, consilier în cadrul Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional de Pescuit (POP) din cadrul Ministerului Agriculturii. În Uniunea Europeană, consumul de peşte mediu este 20 de kilograme pe locuitor pe an. În Ungaria consumul este de 2-3 kilograme, în timp ce în Portugalia sau Spania ajunge şi la 50 - 60 de kilograme pe locuitor pe an. Cei mai mari consumatori de peşte sunt japonezii, cu peste 90 de kg pe locuitor şi pe an. (Mai multe, pe www.agroinfo.ro)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2