Stiri

244

Bombele rusești distrug fermele din Ucraina și întrerup lanțurile alimentare esențiale

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit PigProgress, crescătorii comerciali de porci din Ucraina se confruntă cu provocări logistice uriașe pentru a-și vinde produsele și pentru a genera venituri atât de necesare, deoarece bombele rusești continuă să omoare animale și să rupă lanțurile alimentare.

Carnea de porc este o sursă vitală de proteine ​​pentru poporul ucrainean, reprezentând 34% din consumul de carne acolo. Ucraina are în total aproximativ 5,5 milioane de porci, dintre care 65% sunt adăpostiți în ferme comerciale, iar restul în curțile din spatele gospodăriilor.

Probleme logistice

Războiul început de Rusia a creat o serie de probleme logistice fermierilor comerciali care încearcă să-și vândă porcii, mai ales în regiunile ocupate de ruși. Unitățile de producție din curte se descurcă mult mai bine, deoarece sunt capabile să sacrifice porcii la fața locului și să vândă sau să doneze carnea de porc sătenilor locali, școlilor și armatei ucrainene.

Potrivit Asociației Producătorilor de Porci din Ucraina (AUPP), în aprilie 2022, 5 din cele 24 de regiuni ale Ucrainei, și anume Donețk, Lugansk, Harkov, Herson și Zaporizhzhia, au fost ocupate de ruși. În perioada antebelică, acolo era produsă 23% din carnea de porc comercială din Ucraina.

Cel mai mare producător de porci din Ucraina, care reprezintă aproximativ 11,5% din producția comercială de carne de porc a țării, și următoarele două mari ferme de porci, sunt toate situate în regiunile Donețk și Harkov.

Distrugerea multor ferme de porci

Războiul a creat o serie de probleme pentru crescătorii de porci, în cea mai mare parte, o lipsă de inputuri, plus că a existat distrugerea multor case de porci și transportul la procesatori este dificil.

Fiind aproape de zonele de activități militare, regiunea Dnepropetrovsk, clasată pe locul 7 ca mărime din Ucraina după mărimea inventarului comercial de porci, este considerată riscantă pentru menținerea operațiunilor din cauza posibilității mari de escaladare a războiului, precum și a deplasării forțate a forței de muncă și consumatori.

AUPP spune că producătorii de porci din 19 din cele 24 de regiuni au reluat operațiunile normale sau sunt în proces de restabilire a relațiilor vânzători și furnizori.

Cu 5 regiuni din Ucraina care au fost curățate recent de ruși, producătorii de porci din Cernihiv, Kiev, Mykolaiv, Sumy și Jytomyr se întorc la munca obișnuită.

De fapt, conform unui sondaj recent AUPP la 70 de producători de porci din toată Ucraina, 70% au confirmat că au revenit la operațiunile normale.

Lipsa de carne de porc

Din martie 2022, creșterea populației în regiunile de vest ale Ucrainei a cauzat lipsa de carne de porc produsă local și a forțat abatoarele și instalațiile de procesare a cărnii să lucreze la capacitate maximă, spre deosebire de volumul de muncă de 60% până la 70% din perioada antebelică.

Oksana Yurchenko, președintele AUPP, a declarat că, deși diferite regiuni au revenit în plină producție, se confruntă în continuare cu unele provocări.

Sute de supermarketuri sunt închise sau distruse

Yurchenko a spus: „Cercătorii de porci din toată țara încearcă să revină la producția normală, dar se confruntă cu unele provocări în ceea ce privește vânzarea animalelor lor.

Cu toate acestea, în funcție de regiune din Ucraina, lanțurile trofice sunt rupte. Cea mai bună situație este în vest, dar în regiunea centrală a Ucrainei au fost distruse mai multe depozite mari și importante de retaileri.

De exemplu, în regiunea Kiev peste 400.000 m2 de depozite au fost distruși după bombardamentele puternice ale rușilor. Adică aproximativ 20% din capacitatea depozitelor comercianților cu amănuntul din Ucraina.

În plus, sute de supermarketuri sunt închise sau distruse acum, așa că lanțurile de aprovizionare sunt rupte. Aceasta este ceea ce vedem în majoritatea părților Ucrainei.”

AUPP încearcă în prezent să ajute fermierii de porci prin aprovizionarea și furnizarea de inputuri pentru a ajuta la reluarea ciclurilor de producție. Iurcenko a spus:

„În prezent, încercăm să oferim ajutor umanitar fermierilor care se află în zonele de operațiuni militare active și în regiunile care au fost curățate de trupele ruse. În cadrul acestui ajutor includem inputuri, cum ar fi ingredientele pentru furaje, cum ar fi premixurile; produse veterinare, vaccinuri și antibiotice; și alte inputuri vitale.

Voi adăuga că una dintre cele mai mari provocări acum este redistribuirea porcilor în toată Ucraina pentru a repara lanțurile de aprovizionare rupte. Aceasta este una dintre prioritățile noastre ca asociație în acest moment”, a spus Yurchenko.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2