Stiri

132

Bluetongue a adus pagube fermelor de bovine de carne

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Epidemia de Bluetongue a adus pagube fermelor de bovine de carne din România, dar și crescătorilor de ovine, în ciuda faptului că ANSVSA a declarat liberă circulație pentru animale în interiorul României.

Acum câteva zile, Federația Crescătorilor de Ovine din România anunța faptul că aproximativ un milion de oi nu au putut fi exportate, din cauza interddicțiilor, pierderile fiind uriașe în rândul fermierilor. Nici fermierii crescători de bovine pentru carne nu stau mai bine. De exemplu, Agroind Focşani, unul dintre marii crescători de animale din Vran­cea, s-a văzut nevoită să oprească de la livrare un număr bovine de carne din cauza blocajului din piață, după apariţia în această toamnă a focarelor gene­ra­te de Bluetongue. Com­pa­nia cu afaceri de 6,7 mil. lei (1,5 mil. euro) pe an are 350 de vaci de lapte şi alte 150 de bo­vi­ne de carne, seg­ment pe care a fă­cut pasul anul trecut.  

Piața este blocată

  „Întreaga piaţă este blocată, şi alţi fer­mieri cu sute de capete au aceleaşi pro­bleme. Piaţa de export a dis­părut, iar abatoarele sunt alimentate cu carne şi preţurile s-au prăbuşit. Ofer­tele sunt mai jos de 1,5 euro/kg, la jumă­ta­te faţă de ce aştep­tam“, a declarat Petri­că Azoiţei, ac­ţio­nar şi director ge­neral al Agroind Focşcani, pentru Ziarul financiar.   Situaţia fer­mei domnului Azoiței este re­le­vant pentru im­pactul pe care îl are în piaţa anima­le­lor o vulne­ra­bilitate sa­nitar-veterinară pre­cum re­cen­ta epidemie de „limba albastră“ deşi extin­de­rea bolii nu a fost una de am­ploare. Numai piaţa de export pen­tru bovine vii se ridică la 140 mil. euro pe an, un segment aflat în pre­zent sub semnul întrebării. Bovinele vii sunt şi între pri­me­le cinci produse ex­portate de Ro­mâ­nia în funcţie de valoare, iar vo­lu­mul li­vră­rilor poziţio­nea­ză Româ­nia între pri­mii cinci jucă­tori pe piaţa din UE. Româ­nia are un şeptel de apro­xi­mativ 2 mi­lioane de capte, din care 60% este repre­zen­tat de bo­vinele de lap­te iar res­tul de vi­ţei şi vacile de carne. „Nimeni nu ştie ce se va întâm­pla în continuare. Toate abatoarele sunt în aştep­tare acum să vadă ce se în­tâm­plă“, a concluzionat Azoiţei, pentru sursa citată.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2