Repere

262

BEUC: Copiii din Uniunea Europeană, sub asediul publicității agresive la alimentele nesănătoase

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Noile cercetări relevă măsura în care copiii europeni sunt expuși la comercializarea produselor alimentare nesănătoase - iar rezultatele arată că restricțiile voluntare reușesc doar să „liniștească factorii de decizie politică pe hârtie” și „să câștige timp” pentru industria alimentară, potrivit Oficiului European pentru Protecția Consumatorilor-BEUC.

Încă din 2007, cele mai mari companii alimentare europene au promis într-un „Angajament UE”, că vor schimba modul în care au vizat copiii în reclame. Aceștia s-au angajat să facă publicitate produselor alimentare copiilor cu vârsta sub 12 ani numai dacă produsele îndeplinesc criterii nutriționale specifice.

Mai recent, Codul de conduită al UE privind practicile de comercializare și comercializare a alimentelor responsabile conține un set de șapte „obiective aspiraționale” ca angajamente voluntare de acțiune împreună cu un cadru de monitorizare și evaluare pentru a măsura progresul.

În timp ce Comisia a avertizat-o „va lua în considerare măsurile legislative dacă progresul este insuficient”, Codul a continuat să lase industria alimentară și a publicității să se autoreglementeze.

Dar această abordare voluntară nu funcționează, conform evaluării organizației europene de consumatori BEUC.

„De nenumărate ori, autoreglementarea a arătat că nu poate restricționa cu adevărat reclamele care vizează copiii. Angajamentele industriei alimentare servesc pur și simplu pentru a-i liniști pe factorii de decizie politică pe hârtie și pentru a-și câștiga timp, în timp ce copiii noștri sunt hrăniți cu reclame care promovează alimente nesănătoase zi de zi ”, a argumentat Monique Goyens, directorul general al BEUC.

Organizația declară că angajamentele voluntare privind marketingul responsabil „eșuează flagrant” pentru a proteja copiii europeni de reclamele care promovează alimente nesănătoase.

Angajamentul UE acordă „multă libertate” mărcilor de alimente și băuturi

Această concluzie se bazează pe un sondaj instantaneu realizat de BEUC și 10 dintre organizațiile sale membre ca parte a unui proiect inițiat de profesorul Amandine Garde de la Universitatea din Liverpool.

În primăvara anului 2021, susținătorii consumatorilor au examinat reclama pentru a identifica exemple de practici pe care le credeau că încalcă angajamentele companiilor europene de alimente și băuturi în temeiul angajamentului voluntar al UE privind comercializarea.

„Am adus aceste cazuri la Mecanismul de Responsabilitate al Angajamentului UE, inițiativa de autoreglare a industriei la nivelul UE pentru a restricționa comercializarea alimentelor nesănătoase”, a explicat BEUC.

Din 81 de plângeri, doar 14 au avut succes. BEUC a susținut acest lucru drept dovadă că angajamentele voluntare asumate de industrie sunt „atât de slabe” încât oferă „multă libertate” companiilor de produse alimentare și băuturi pentru a continua să comercializeze produse nesănătoase copiilor.

„Sondajul nostru instantaneu în toată Europa evidențiază gama largă de tactici pe care industria alimentară le-a implementat.

Fie că este o provocare de băutură cu băuturi gaze pe Instagram, plasarea produsului de pachete de chipsuri înfundate într-un joc video sau o reclamă atrăgătoare de tip fast-food lângă un loc de joacă, este pur și simplu imposibil ca copiii să ignore reclamele care împing alimentele pe care ar trebui să le mănânce doar ocazional.

Omniprezența unor astfel de reclame convingătoare face să pară normal să beți sifon așa cum s-ar bea apă sau gustare pe un pachet de chipsuri în loc de măr ”, a insistat Goyens. Angajamentele voluntare nu sunt adecvate scopului, susține BEUC

Care sunt „punctele slabe” ale abordării actuale?

În primul rând, insistă organizația consumatorilor, criteriile nutriționale sunt pur și simplu prea slabe. Produsele considerate acceptabile pe piață pentru copii sunt „mult mai mari” în „substanțele nutritive de îngrijorare” decât recomandă autoritățile independente de sănătate publică.

Această lacună înseamnă că alimentele comercializate copiilor sunt adesea de o calitate nutrițională mai slabă decât cea care vizează adulții, a dezvăluit BEUC. De exemplu, organizația spaniolă de consumatori OCU a realizat un sondaj care a constatat că, în timp ce aproape o treime din alimentele și băuturile comercializate către adulți au primit eticheta nutrițională „D” sau „E” Nutri-Score din fața ambalajului, numărul acestor produse comercializate față de copii a fost de trei ori mai mare decât la 89%.

Categorii precum prăjituri și biscuiți nu ar trebui comercializate deloc copiilor, consideră Organizația Mondială a Sănătății. Cu toate acestea, grupul de consumatori belgieni Test Achats / Test Aankoop a constatat că categoria biscuiți și ciocolată reprezenta peste 60% din reclamele alimentare.

Emisiunile TV de familie Prime Time oferă, de asemenea, companiilor de alimente și băuturi posibilitatea de a ajunge la copiii din public cu publicitate de junk food, a susținut BEUC. Codul voluntar interzice publicitatea în programele în care copiii reprezintă 35% sau mai mult din audiență.

Cu toate acestea, BEUC subliniază că copiii cu vârsta cuprinsă între 0-14 ani reprezintă doar 15% din populația UE, ceea ce face ca pragul de audiență în vizionarea în familie să fie „deosebit de dificil de atins”.

Marketingul digital este un alt argument de dispută. Regulile actuale subestimează „expunerea semnificativă și tacticile puternice de marketing” utilizate, a declarat grupul de consumatori.

Pe digital, 80% dintre copiii europeni de 9-16 ani folosesc un smartphone pentru a intra online în fiecare zi. Extinderea rapidă a platformelor digitale și a ticheltuit de copii online a fost însoțit de o creștere a cheltuielilor publicitare digitale în Europa: aproape de patru ori în puțin peste un deceniu.

O mare parte din această publicitate este destinată produselor alimentare și băuturilor. Un raport din 2020 al Autorității audiovizuale catalane a constatat că, la examinarea profilurilor populare ale adolescenților și tinerilor, produsele alimentare și băuturile au fost cele mai frecvente tipuri de produse anunțate (25% din reclame) pe platforma de socializare Tik Tok.

Linia dintre conținutul promoțional este, de asemenea, mai puțin clară pentru copiii online, a spus BEUC, sugerând că sectorul alimentar și al băuturilor folosește „tactici ascunse” pentru a-și transmite mesajele sub radar.

În special, organizația a cerut utilizarea „jocurilor publicitare” și a divertismentului de marcă. Prevalența influențatorilor, a aplicațiilor de marcă alimentară și a mutării în spațiul de jocuri online îi expune în continuare pe copii publicității de acest tip. „Tehnicile de„ stealth ”folosite de companiile alimentare pentru a face publicitate copiilor și adolescenților online sunt foarte captivante și convingătoare, dar mai puțin evidente de detectat de către generația tânără”, a avertizat BEUC.

BEUC a contestat, de asemenea, mecanismul de reclamație în sine, susținând că oferă „răspundere numai în nume”. „Companiile scapă de încălcarea propriilor reguli - procesul de reclamație privind angajamentul UE este prea lent, obscur, inconsecvent și îngăduitor”, a insistat organizația.

Un apel la „norme obligatorii ale UE”

În lumina acestor „neajunsuri flagrante”, BEUC vrea să vadă introducerea unor reguli obligatorii care se aplică universal producătorilor de alimente din întreg blocul.

„Cunoscând influența puternică a reclamei alimentare asupra consumului copiilor, împreună cu o epidemie de obezitate, factorii de decizie politică nu își mai pot îngropa capul în nisip. Marketingul alimentar nesănătos este stabilit să continue să crească numai dacă nu-l punem capăt acum. A sosit momentul ca UE să-și ia actul și, în cele din urmă, a elaborat reguli cu dinții ”, a îndemnat Goyens.

Grupul pledează pentru o interdicție online pentru comercializarea produselor alimentare nesănătoase, inclusiv pe site-urile proprii ale companiei și pe conturile de socializare.

De asemenea, doresc un bazin hidrografic între orele 6:00 și 23:00 pentru publicitatea televizată, precum și interzicerea utilizării tehnicilor de marketing pentru a atrage copiii pe ambalaje alimentare, cum ar fi utilizarea personajelor de desene animate.

Dovezi ale prejudiciului cauzat de marketingul nesănătos pentru copii ar trebui să oblige autoritățile de reglementare europene să ia o poziție mai dură și să renunțe la sprijinul lor „dogmatic” al eforturilor voluntare, a susținut Amandine Garde, profesor de drept la Universitatea din Liverpool.

„Există un consens internațional din ce în ce mai mare că autoreglarea industriei pentru industrie nu a reușit în mod constant să protejeze copiii de impactul nociv pe care îl are marketingul alimentar nesănătos asupra sănătății și asupra drepturilor lor.

Având în vedere natura transfrontalieră a atât de multă comercializare alimentară, este inacceptabil faptul că Uniunea Europeană a adoptat o atitudine atât de pasivă față de problemă de peste două decenii ”, a spus ea.

„Acest proiect întărește argumentul potrivit căruia, pentru a fi eficiente, reformele legislative trebuie să fie conduse de dovezi, nu de o credință dogmatică și greșită în virtutile autoreglementării.”

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2