Stiri

193

Belarus își va dubla exportul de lapte și lactate

autor

MeetMilk.ro

distribuie

DairyGlobal notează că se preconizează că exportul de produse lactate din Belarus va crește de la 2,1 miliarde de dolari, în 2019, la 4 miliarde de dolari în 2030, pe fondul unei puternice diversificări a vânzărilor pe piața mondială, a prognozat Ministerul Agriculturii și Alimentației din această țară.

Locul 1 în lume!

În 2025, se preconizează că exportul de produse lactate din Belarus va crește la 3,1 miliarde de dolari, a declarat șeful departamentului de activitate economică externă al ministerului, Alexei Bogdanov, în cadrul Forumului lactatelor din Belarus de la Minsk săptămâna trecută.

"În lumina planurilor de creștere a producției de lapte în republică, exporturile de produse lactate, conform calculelor noastre, vor crește și vor atinge 3,1 miliarde de dolari în 2025 și se vor apropia de cifra de 4 miliarde de dolari până în 2030", a spus Bogdanov.

Belarusul este în prezent cel mai mare exportator de lapte pe cap de locuitor din lume există obiective de a crește producția internă de lapte la 9,2 milioane de tone în 2025 și 10,5 milioane de tone în 2030.

În ianuarie-august, exporturile de produse lactate din țară s-au ridicat la 1,6 miliarde de dolari, în creștere cu 7,2% față de aceeași perioadă a anului precedent. "În total, exportul de lactate a atins 3,2 milioane de tone în echivalent lapte", a spus Bogdanov.

Un an bun

2020 rămâne un an relativ bun pentru exportul de produse lactate din Belarus, în ciuda coronavirusului și a unei anumite creșteri a producției de lactate în alte țări. Cu acest context, companiile lactate din Belarus au reușit să crească exportul de noi categorii de produse.

„De exemplu, anul acesta, ponderea produselor din lapte integral [în livrările de export] s-a dublat - de la 7,6% la 16%, ceea ce este foarte important, deoarece ne propunem să exportăm produse cu valoare adăugată mare și un grad ridicat de prelucrare, ”a spus Bogdanov.

În timpul Forumului lactatelor din Belarus, oficialii țării nu au spus nimic cu privire la faptul dacă tulburările politice continue și greva la nivel național au afectat funcționarea industriei lactate.

Diversificarea vânzărilor

"În ceea ce privește piețele de vânzare, Rusia rămâne partenerul dominant datorită relațiilor comerciale și economice pe termen lung stabilite, logisticii convenabile și absenței barierelor comerciale", a spus Bogdanov, adăugând că producția de lactate din Rusia este în creștere și Belarusul și-a pus în vedere obiectivele pe piețe noi.

"Între 2015 și 2020, ponderea pieței ruse a scăzut cu 12,2% - de la aproape 97% la 85%", a spus Bogdanov.

În declarațiile anterioare, Ministerul Agriculturii din Belarus a declarat că intenționează să stimuleze exportul de produse lactate către Asia și Africa, regiunile în care cererea de produse lactate a fost văzută în creștere puternică în ultimii ani.

Până în prezent, majoritatea produselor din Belarus ajung în țările post-sovietice. În prima lună a anului 2020, exportul de produse lactate către țările CSI, cu excepția Rusiei, a urcat la 153,4 milioane de dolari, adăugând 33,4% la nivelul anului trecut, a declarat Bogdanov. Brânza este principalul articol de export, reprezentând 42,5% din totalul livrărilor de export.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2