Stiri

135

Băncile împiedică dezvoltarea sectorului organic al cărnii, în Danemarca

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Condițiile mai stricte de creditare adoptate de bănci în Danemarca pentru sectorul agro-industrial al țării restricționează investițiile legate de creșterea numărului de animele și de producție în sectorul cărnii organice.

  Restricționarea dezvoltării segmentului de producție a cărnii organice, în ciuda cererii și a consumului record, a condus la o lipsă gravă de carne organică pe piața internă daneză și la o restrângere a exporturilor. Procesatorii danezi specializați în domeniul prelucrării cărnii organice, inclusiv Danish Crown Friland A/S, se plâng că le este din ce în ce mai greu să acopere comenzile interne și internaționale, din cauza penuriei acute de carne de porc și de vită pe lanțul de aprovizionare, în condițiile în care efectivele de animale din fermele ecologice daneze sunt în scădere. ”Cererea pentru carnea organică este în creștere rapidă și nu putem să ținem pasul cu cererea de pe piață. Dacă am avea acces la cantități mai mari de carne organică, am fi cu siguranță în măsură să vindem mult mai mult”, a declarat pentru GlobalMeatNews.com, Henrik Biilmann, managing director la Friland A/S.   Friland este cel mai mare furnizor de carne ecologică din Europa. Compania este specializată în furnizarea de carne organică de porc și de vită către întreprinderile procesatoare, precum și a unei game de produse din carne de porc prelucrate. Compania contabilizează 95% din toate vânzările de carne organică realizate în Danemarca și 15% din cele din Germania. ”Bazându-ne pe evoluțiile actuale, ne-am aștepta ca vânzările de carne organică să crească la ritmuri între 15% și 20% pe an. Desigur, acest nivel de creștere depinde de producția realizată în fermele ecologice, care este greu să se adapteze cererii în condițiile actuale”, a spus Biilmann. Friland sacrifică în prezent 2.000 de porci crescuți în ferme ecologice, pe săptămână, la fabricile sale din Danemarca. Compania ar avea nevoie ca numărul de animale sacrificate să crească la 3.000 de porci pe săptămână, pentru a se obține rata de creștere preconizată de 15%-20%, a precizat Biilmann.   Un factor cheie în rezolvarea aceastei probleme este constituit de atitudinea băncilor care refuză să acorde împrumuturi fermierilor la un nivel semnificativ, a subliniat Rikke Lundsgaard, consilier senior de politici de dezvoltare la Danmarks Naturfredningsforening, organizație ce militează pentru conservarea naturii Danemarcei și care este o susținătoare a producției agricole ecologice. ”Guvernul a stabilit ca obiectiv, ca un număr suplimentar de 120.000 de hectare de teren să fie utilizate pentru agricultura ecologică până în 2020, în Danemarca.   Acest obiectiv va fi o provocare, deoarece băncile încă nu recunosc agricultura ecologică ca o alternativă atractivă la agricultura convențională, atunci când examinează cererile de credite pentru capital de lucru sau investiții”, a declarat Lundsgaard pentru GlobalMeatNews.com. El a susținut că băncile solicită din ce în ce mai multe garanții cu privire la obținerea unei productivități și profitabilități mai mari și mai durabile în cazul fermelor ecologice pentru carne: ”Agricultorii ecologici sunt adesea încurajați de către bănci să revenă la agricultura convențională pentru producerea de carne ca un compromis pentru a-și securiza împrumuturile lucru de care au nevoie”, a spus Lundsgaard.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2