Stiri

261

Armistițiu în ”Războiul cârnaților” dintre UK și Uniunea Europeană

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Marea Britanie și UE au anunțat o prelungire de trei luni a perioadei de grație pentru ca produsele din carne refrigerată să treacă din Marea Britanie în Irlanda de Nord.

Produse precum cârnații pot fi transportate peste Marea Irlandei până la 30 septembrie, după încheierea unui acord între Londra și Bruxelles.

Acordul pune în așteptare ceea ce a fost supranumit „războiul mezelurilor” dintre Marea Britanie și UE și oferă ambelor părți mai mult timp pentru a soluționa disputele privind protocolul Irlandei de Nord.

Conform condițiilor acordului Brexit încheiat în decembrie, Irlanda de Nord este încă tratată ca făcând parte din UE în scopuri comerciale, deoarece împarte o frontieră terestră cu Republica Irlanda, membră a blocului.

Drept urmare, carnea refrigerată dintr-o țară terță, cum ar fi Marea Britanie post-Brexit, nu poate fi exportată oficial acolo. Pentru a oferi întreprinderilor timp să se adapteze la schimbări, acordul Brexit a inclus o întârziere de șase luni a interdicției de expediere a cărnii refrigerate din Marea Britanie în Irlanda de Nord, o întârziere care urmează să se încheie astăzi.

La un moment dat, Marea Britanie amenințase cu prelungirea unilaterală a perioadei de grație, ceea ce a determinat avertizări de represalii din partea UE.

La începutul acestei luni, Marea Britanie, care a descris perspectiva unei interdicții a cărnii refrigerate drept „bonker”, a solicitat o prelungire, la care UE a fost de acord.

Cele două părți au fost de acord cu protocolul Irlandei de Nord pentru a evita controalele la frontiera terestră dintre țară și Republica Irlanda. Perspectivele unei granițe terestre dure pe insulă au ridicat temeri că acordul de pace din Irlanda de Nord din 1998 ar putea fi amenințat.

„Munca noastră vizează asigurarea că câștigurile câștigate din Acordul de Vinerea Mare (Belfast) - pacea și stabilitatea în Irlanda de Nord - sunt protejate, evitând în același timp o frontieră dură pe insula Irlanda și menținând integritatea pieței unice a UE. ”, A declarat astăzi vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, când a anunțat extinderea cărnii refrigerate.

„Prin urmare, nu am scutit niciun efort în încercarea de a atenua unele dintre provocările care au apărut în implementarea protocolului. Pachetul de soluții practice de astăzi demonstrează în mod clar că suntem fermi în implementare, dar continuăm să lucrăm din greu în beneficiul oamenilor din Irlanda de Nord ".

În ciuda faptului că Marea Britanie și UE au semnat anul trecut protocolul Irlandei de Nord, disputa privind carnea refrigerată a evidențiat diferențele care stau la baza dintre Bruxelles care dorește să-și protejeze piața unică și un guvern britanic, în căutarea suveranității, care nu dorea să se alinieze la UE reglementările privind agroalimentele care merg mai departe.

Guvernul britanic a declarat că prelungirea de trei luni va permite timp „pentru continuarea discuțiilor pentru o soluție permanentă”.

Ministrul cabinetului britanic Lord Frost a declarat: „Suntem mulțumiți că am reușit să convenim o prelungire sensibilă a cărnii refrigerate care se mută din Marea Britanie în Irlanda de Nord - una care nu necesită reguli în restul Regatului Unit pentru a se alinia la viitoarele schimbări din UE reguli agroalimentare. ”

Frost a descris extensia drept „un prim pas pozitiv”, dar a adăugat „Trebuie să fim de acord cu o soluție permanentă - Irlanda de Nord este o parte integrantă a Regatului Unit și consumatorii săi ar trebui să se poată bucura de produsele pe care le-au cumpărat de la Marea Britanie de ani de zile. .

„Acesta este un semn foarte clar că protocolul trebuie operat într-un mod pragmatic și proporțional. Problema cărnii răcite este doar una dintre numeroasele probleme legate de modul în care funcționează protocolul în prezent și trebuie găsite soluții la nivelul UE pentru a se asigura că își îndeplinește obiectivele inițiale: protejarea Acordului de la Belfast (Vinerea Mare) , să protejeze locul Irlandei de Nord în Regatul Unit și să protejeze piața unică a UE pentru bunuri. Încercăm să lucrăm energic cu UE pentru a face acest lucru. ”

Conform termenilor prelungirii, produsele din carne în cauză „trebuie să rămână sub controlul autorităților competente din Irlanda de Nord în toate etapele acestei proceduri”, a declarat astăzi Comisia Europeană.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2