Stiri

163

Arla: Brexit va afecta grav piața lactatelor din UK

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Într-un comunicat preluat de Dairy Reporter, Arla Foods informează că Brexit-ul ar putea lăsa consumatorii din Marea Britanie cu mai puține posibilități de alegere și cu prețuri mai mari pentru lactate, transformând ăroduse de zi cu zi, cum ar fi untul, iaurtul, brânza și formulele pentru sugari, în produse de lux ocazionale, specialitățile de brânzeturi devenind "foarte rare".   După cum se știe, Arla este o cooperativă care reunește 11.000 de fermieri, cu sediul în Danemarca, are facilități de producție în 11 țări și este cel mai mare producător de produse lactate din Marea Britanie.   Restricționarea produselor   La rândul ei, divizia Arla Foods UK a declarat că dacă rezultatele analizelor de piață vor ajunge la realitate, în ceea ce privește barierele netarifare în calea comerțului și accesul limitat la forța de muncă, după Brexit, disponibilitatea untului, iaurtului și brânzei ar putea fi restricționată pentru consumatorii din Marea Britanie.   Arla adaugă că orice fricțiune și orice limitare a accesului la abilitățile cheie vor însemna că britanicii vor plăti prețuri mai ridicate pentru lactate fabricate la standarde alimentare mai scăzute.   Cartea albă a guvernului britanic privind relația viitoare a Marii Britanii cu UE stabilește propuneri, pentru a ușura comerțul dintre Marea Britanie și Europa. Cu toate acestea, guvernul întâmpină dificultăți în ceea ce privește aprobarea poziției de negociere, un Brexit dur fiind din ce în ce mai probabil.   Trei rezultate negative   Arla Foods afirmă că un Hard-Brexit ar avea trei rezultate posibile:   Primul este că ar putea deveni mult mai dificil să se importe produse lactate din Europa, în cazul în care aprovizionarea pe piața internă va fi limitată de capacitatea de producție, într-un lanț de aprovizionare internațional deja bine gestionat .   În al doilea rând, ar exista presiuni escaladate asupra costurilor și, în cele din urmă, creșterea prețurilor de consum pentru produsele lactate. Importurile actuale de produse lactate includ brânza, untul, zerul și produsele fermentate, iaurtul, laptele concentrat, pulberile, laptele și smântâna, formulele pentru sugari și înghețata, ceea ce înseamnă că impactul ar putea fi larg răspândit.   Alte efecte negative   Compania adaugă că există și alte efecte potențial costisitoare, pe tot parcursul lanțului de aprovizionare, probleme care ar putea fi agravate de lipsa medicilor veterinari, de șoferi de camioane și de lucrătorii agricoli post-Brexit.   Printre problemele cauzate de barierele netarifare și indisponibilitatea muncii-cheie, mai identifică următoarele situații:  

  • Timpuri sporite pentru inspecțiile vamale la porturile din Regatul Unit, cu o perioadă de așteptare suplimentară de șapte minute pentru fiecare inspecție, adăugând 10 ore de întârzieri și costuri suplimentare de cel puțin 111 GBP (147 USD), per container.
  • Riscuri de întârzieri suplimentare, din cauza solicitării noului Serviciu de Declarație a Vămilor din Regatul Unit, proiectat să gestioneze doar 150 de declarații pe an, față de un număr cel puțin dublu, în viitor.
  • Alte costuri suplimentare cauzate de supunerea produselor de origine animală, cum ar fi produsele lactate, la controalele la frontieră, dacă, într-adevăr, posturile de frontieră sunt pregătite să efectueze astfel de controale.
  • O provocare acută cauzată de creșterea controalelor veterinare, în același timp cu reducerea numărului de veterinari, ca rezultat al Brexit, va duce la o creștere a volumului de muncă de 372% pentru medicii veterinari la frontieră, ”neexistând certitudinea că sistemul va continua să funcționeaze în mod adecvat, ținând seama de aceste presiuni suplimentare. "

  Arla Foods UK a afirmat anterior că un Brexit greu, fără o tranzacție comercială, ar putea avea un impact dezastruos asupra industriei laptelui din Marea Britanie și asupra consumatorilor acesteia.   "Probabilitatea ca Marea Britanie și UE să ajungă la o înțelegere în negocierile lor pare să se schimbe în fiecare zi, însă acest raport clarifică faptul că și cu un acord asupra comerțului și un import mai ușor din Uniunea Europeană, aceste probleme majore rămân", se afirmă în declarație.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2