Repere

APAR: Scrisoare deschisă către Ministrul Finanțelor

autor

MeetMilk.ro

Ca urmare a deciziei de reducere a cotei de TVA la produsele alimentare biologice, și având în vedere impactul măsurilor decise de Guvernul României, prin noua reglementare elaborată de Ministerul Finanțelor, APAR, condusă de domnul Ștefan Pădure, a transmis o Scrisoare deschisă domnului Ministru Eugen Orlando Teodorovici, pe care v-o reproducem integral, mai jos:   ”Stimate domnule Eugen Orlando TEODOROVICI - Ministru al Finanțelor Publice,   Este lăudabilă inițiativa de a reduce TVA de la 9% la 5% pentru produsele alimentare de înaltă valoare calitativă, nu atât din punct de vedere al scăderii prețului la raft al produsului, ci prin prisma inițierii uneiPolitici Publice orientate spre calitatea produselor agroalimentare.   Ca și în cazul reducerii TVA la alimente de la 24% la 9% la 1 iunie 2015, efectele măsurii se vor vedea în timp și vor face din alimentul românesc de calitate nu numai un motiv de mândrie națională ci și un motor al economiei naționale, eliminând astfel  „exportul de subvenție” rezultat în cazul comerțului internațional al grâului și porumbului.   Pentru ca măsura să fie una completă, în spiritul în care și alte state membre își susțin producătorii locali și naționali, vă rugăm să introduceți sub incidența reducerii toate produsele agroalimentare de calitate obținute conform unui sistem voluntar de certificare a calității instituit prin legislație europeană sau națională conform Art.16 (1) din Reg.(UE) 1305/2013 după cum urmează:

1. schemele de calitate instituite în cadrul regulamentelor și dispozițiilor europene[1];
  2. schemele de calitate, inclusiv schemele de certificare a exploatațiilor agricole, pentru produse agricole și alimentare recunoscute de statele membre ca îndeplinind următoarele criterii:
  • specificitatea produsului final din cadrul acestor scheme derivă din obligații clare privind garantarea:

— caracteristicilor specifice ale produselor,— metodelor specifice de cultivare sau de producție, sau— unei calități a produsului final care depășește semnificativ standardele comerciale aplicabile produselor de larg consum în ceea ce privește sănătatea publică, sănătatea animalelor sau a plantelor, bunăstarea animalelor sau protecția mediului;(ii) schema este deschisă tuturor producătorilor;

• schema implică respectarea unor specificații obligatorii ale produsului, acest lucru fiind verificat de autoritățile publice sau de un organism independent de inspecție;
  • schema este transparentă și asigură trasabilitatea completă a produselor; sau
  1. scheme voluntare de certificare a produselor agricole recunoscute de statele membre ca aplicând orientările UE privind cele mai bune practici pentru sistemele de certificare voluntară a produselor agricole și alimentare.

[1](i) Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 noiembrie 2012 privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare; (ii) Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului din 28 iunie 2007 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice, precum și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2092/91;     Din categoria a) fac parte produsele IGP, STG si DOP (Reg. 1151/2012), categorie în care România are 5 produse înregistrate si alte 5 depuse spre înregistrare. Ca termen de comparație, din totalul de 1.689 produse înregistrate in DOOR, baza de date a UE pe acest sistem de calitate, Franța, Italia și Spania au 851 de produse (50%). Tot aici regăsim produsele montane și produsele BIO (Reg. 834/2007).   În a doua categorie se regăsesc schemele de calitate voluntară instituite de MADR și anume: Produs Tradițional (aprox. 680 produse) – atestare conform Ordinului MADR 724/2013 și Rețetă Consacrată (aprox. 150 produse) – atestare conform Ordinului MADR 394/2014. În a treia categorie ar trebui să intre schemele de calitate voluntară propuse de asociații, consilii locale, județene, etc. de tip „produs în Bucovina”, „produs în Delta Dunării”, „produs de POST”, etc.   O limitare doar la produse BIO, tradiționale și montane ar restrânge aria de dezvoltare a politicii publice în domeniul calității pe care doriți să o dezvoltați.   În Europa funcționau conform inventarului din anul 2010 un număr de 424 de scheme de calitate din care 107 erau ale Germaniei. Schemele sunt de tipul celor enumerate mai sus (România 2), scheme sub care se certifică sute de produse ale producătorilor locali.   Importanța apariției a cât mai multor scheme de calitate sub care să se certifice mii de produse naționale este dată de eligibilitatea acestor produse de a primi finanțări din bani europeni pentru promovare (70% nerambursabili), certificare (până la 3.000 euro/fermier timp de 5 ani), precum și orice alte mecanisme de susținere așa cum este și măsura propusă de scădere a TVA fără a intra în contradicție cu regulile concurenței și ajutorului de stat.   Totodată consumatorul va avea acces la produse de o înaltă calitate, superioară categoriei din care provin și verificate prin mecanismul de certificare că respectă standardul de calitate asumat!     Față de cele arătate mai sus vă rugăm să introduceți toate cele 3 categorii menționate în reducerea de TVA menționând că impactul bugetar este nesemnificativ în momentul de față însă semnalul dat de Guvern va fi extrem de important pentru producătorii români din sectorul agroalimentar!     Cu distinsă considerație, Ștefan Pădure Președinte APAR

aflat

anterior