159

ANSVSA: Măsuri de distribuție și depozitare a furajelor

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Principiul de bază al politicii Uniunii Europene privind siguranţa alimentară este aplicarea unei abordări integrate de tipul „de la fermă la consumator”, care să acopere toate sectoarele lanţului alimentar: producţia de furaje, sănătatea plantelor şi a animalelor, bunăstarea animalelor, producţia primară, procesarea alimentelor, depozitarea, transportul, vânzarea cu amănuntul, precum şi importul şi exportul acestora. Una din strategiile importante ale Uniunii Europene are la bază implementarea legislaţiei privind siguranţa alimentelor şi a furajelor.

Este bine ştiut că o zootehnie profitabilă are nevoie de animale sănătoase şi puternice. De aceea furajarea joacă un rol important cu implicare directă asupra performanței şi a sănătăţii animalelor. Calitatea hranei pentru animale presupune cantitate şi calitate corespunzatoare, o valoare nutritivă la nivelul cerinţelor fiziologice, specifice fiecărei specii, rase, categorii de vârstă sau greutate, absenţa contaminanţilor, ca valori importante în accesul liber la hrană şi apă, în funcţie de tipul de hrănire, de numărul de tainuri zilnice corelat cu sistemul de creştere şi întreţinere. În procesul de obţinere a sortimentelor de furaje, datorită unor abateri de la normele de siguranţă calitativă a acestora, cu referire la fazele de producţie, fabricare, transport şi distribuţie, se poate produce contaminarea accidentală sau deliberată a hranei pentru animale cu impact nedorit asupra sănătăţii animalelor precum şi a siguranţei alimentelor destinate consumului uman. Principalele surse de contaminare a furajelor se regăsesc în factorii de mediu (solul, apa, aerul etc), omul, vegetalele (plante necomestibile, sau cu acţiune toxică) folosirea iraţională a ingrăşămintelor chimice, a produselor fitofarmaceutice, a medicamentelor de uz veterinar, mucegaiurile şi micotoxinele, din manipularea şi eliminarea deşeurilor, precum şi animalele, însec¬tele şi rozatoarele. De asemenea modificările în timp a politicilor şi strategiilor privind siguranţa alimentelor şi a furajelor, precum şi comportamentul consumatorilor pot influienţa direct rezultatele din agricultura şi zootehnia unei ţări, cu implicaţii economice majore. Această stare impune ca fermierii şi alţi agricultori cu activitate în domeniul zootehnic să beneficieze mai mult ca oricând de specialişti, medici veterinari, ingineri agronomi, zootehnişti, nutriţionişti, etc. ca parteneri competenţi şi de încredere pentru susținere şi consiliere în problemele de sănătate şi nutriţie a animalelor crescute în scop comercial, dar şi în sistem gospodăresc. În acest context, autorităţiile sanitare veterinare, alte autorităţi de specialitate centrale sau locale iniţiază periodic campanii de informare şi educare, destinată crescătorilor de animale, producătorilor de furaje, operatori care depozitează şi manipulează furaje, cu scopul de a fi informaţi şi conştentizaţi despre normele generale privind igiena furajelor, cerinţele privind siguranţa hranei pentru animale, condiţiile şi procedurile de asigurare a urmăririi furajelor de la producere până la consum (trasabilitatea), metodologia recoltării de probe din furaje, precum şi responsabilităţile ce revin operatorilor cu activitate in domeniul hranei pentru animale.   Pentru ca operatorii cu activitate in domeniul hranei pentru animale să garanteze că furajele pe care le produc şi le dristribuie nu au un efect negativ asupra sănătăţii umane sau a sănătăţii animalelor, iar produsele alimentare obţinute de la animale nu devin un factor de risc pentru consumul uman, trebuie să respecte următoarele obligaţii:   să posede documentul de autorizare / inregistrare sanitară veterinară în conformitate cu prevederile Ordinului Preşedintelui A.N.S.V.S.A  nr. 16 / 2010 şi 109 / 2010, cu modificările şi complectările ulterioare;să respecte condiţiilor generale de funcţionare şi igienă conform prevederilor Regulamentului C.E.nr. 852/2004 şi a Reg. C.E. nr.183 / 2005;să menţină in stare de igienă instalaţiile, echipamentele, containerele, ambalajele şi vehiculele utilizate pentru producerea, prepararea, calibrarea, ambalarea, şi transportul furajelor şi să evite orice sursă de contaminare a acestora;să respecte sistemele tehnologice de recoltare, transport, depozitare şi conservare a furajelor în funcţie de sortimentele de materii prime utilizate şi categoria de animale care beneficiază de acestea pentru consum;sa evite orice contaminare din aer, sol, apă, ingrăşăminte, biocide, produse fitofarmaceutice, medicamente de uz veterinar a materilor prime şi a sortimentelor de furaje preparate;să asigure sursa de apă potabilă care să fie utilizată atât la procesul tehnologic, cât şi la menţinerea stării de igienă şi curăţenie a personalului şi a utilităţilor;să asigure efectuarea acţiunilor de dezinfecţie a spaţiilor tehnologice, a utilajelor şi ustensilelor folosite, protejarea spaţiilor şi a furajelor de insecte şi rozătoare prin măsuri specifice;să asigure echipamente de protecţie sanitară pentru personalul angajat precum şi existenţa documentelor din care să rezulte starea de sănătate a acestora;să dovedească prin documente calitatea şi salubritatea materilor prime, precum şi faptul că acestea au fost achiziţionate din unităţi sau de la furnizori care au asigurată asistenţă de specialitate;să ţină la zi evidenţele şi a înregistrările, privind intrările de materii prime în care să fie înscrise furnizorul, categoria produsului, data recepţionării, cantitatea, precum şi celelalte date pentru stabilirea trasabilitaţi;să respecte programul de autocontrol prin afuirea de probe la laboratorul de referinţă şi să respecte recomandările menţionate în buletinele emise de către specialişti în cazul unor necomformităţi;să gestioneze cu atenţie prin antrepozitarea şi manipularea separată a deşeurilor şi substanţelor periculoase, în scopul evitării pericolului de contaminare;să notifice autorităţilor competente suspiciunea sau constatarea unor necomformităţi sau abateri de la cerinţele de calitate şi salubritate privind siguranta furajelor destinate pentru animale şi păsări.   Aceste acţiuni de informare şi recomandări privind măsurile care se impun a fi aplicate pentru a preveni contaminarea furajelor îşi au utilitatea şi importanţa prin deschiderea unei palete mult mai largi de colaborare a serviciilor sanitare veterinare cu factorii responsabili din domeniu producerii şi utilizării furajelor, pentru ridicarea calităţii acestora, factor necesar în apărarea sănătăţii animalelor cât şi a populaţiei (Dr. Penţea Ioan - Sectretar Executiv al Colegiului Medicilor Veterinari din Judeţul Sibiu.)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2