Stiri

194

Analiza Rabobank privind evoluția prețurilor la carnea de vită

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Oferta restrânsă de carne de vită și vițel a constituit un factor continuu de influență în cursul trimestrului IV din 2014, în ciuda ușoarei reduceri a prețurilor în trimestrul precedent, potrivit unui nou raport al Rabobank.

  SUA este încă principalul motor al pieței cărnii de vită la nivel mondial, importurile sale influențând prețurile și volumele producției și exporturilor pentru alte țări. Cu toate acestea, raportul se întreabă care va fi situația în 2015, în cazul în care creșterea exporturilor australiene de carne de vită vor scădea, iar efectivele de animale din Mexic și Canada vor continua să se reducă, influențate de piața SUA, ”dacă o nouă regulă de evoluție se va manifesta în privința prețurilor sau dacă acestea mai au încă loc să crească”. Angus Gidley-Baird, analist, Rabobank, a declarat: ”Chiar dacă o consolidare recentă a economiei SUA și a dolarului vor susține o creștere continuă a importurilor Statele Unite, totuși trebuie să ne uitam și la scăderea prețului petrolului și la deprecierea rublei rusești, dat fiind statutul Rusiei ca cel mai mare importator de carne de vită din lume.” În SUA, prețurile vor continua să se situeze la niveluri record, în condițiile în care oferta va fi mai scăzută decât cererea la nivelul trimestrului I al anului viitor.  

China, factor determinant

  Brazilia va cunoaște o cerere internațională puternică pentru carnea sa de vită, datorită creșterii exporturilor către Rusia și a redeschiderii pieței chineze. În UE, piața se va separa și mai mult pe segmentele premium și standard, potrivit raportului; prețul cărnii de vită premium este prognozat că va crește anul viitor în timp ce prețurile cărnii de vită pe segmentul standard vor rămâne sub presiune în condițiile unei lipse a cererii și a creșterii ofertei de carne de vită provenită de la sacrificările vacilor de lapte. Niveluri de sacrificare record au fost înregistrate în Australia în 2014, iar vara secetoasă așteptată acest an se estimează că va menține și încuraja în continuare ritmul sacrificărilor. Prețul de vânzare cu amănuntul al cărnii de vită din China este de așteptat să rămână stabil și în trimestrul I din 2015, deoarece consumul nu este suficient de puternic pentru a împinge în sus prețurile aflate la nivelurile istorice ridicate observate în prezent. În Canada, anul viitor este unul critic, acesată țară trebuind să decidă dacă va începe reconstrucția industriei sale sau va continua și mai mult cu reducerile de personal, arată raportul Rabobank.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2