Tehnologii

231

Acționarii Danone cer Consiliului de Administrație să clarifice strategia companiei

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În pregătirea evenimentului de la finalul acestei luni, un grup de acționari Danone dorește ca fiecare membru al consiliului de administrație să își prezinte viziunea strategică pentru grupul alimentar francez, la Adunarea anuală a acționarilor din 29 aprilie, informează ESmMagazine.

Puțini, dar… mulți

Cererea, făcută de un grup de acționari reprezentând 0,7% din capitalul Danone, s-a dovedit a avea un mare impact, fiind conținută într-un act adițional la notificarea adunării acționarilor publicată recent.

Aceasta se întâmplă după ce fostul șef al lui Danone, Emmanuel Faber, a fost demis brusc din funcția de președinte și CEO luna trecută, în urma ciocnirilor cu unii membri ai consiliului de administrație din cauza strategiei propuse și a cererilor venite din partea fondurilor care dețin active ca acesta să demisioneze, din cauza rentabilităților reduse ale grupului în comparație cu unii rivali.

„Criza guvernanței”

"Recenta criză de guvernanță de la Danone a evidențiat atât disfuncționalitățile din punct de vedere al formei, cât și dezacordurile din punct de vedere al substanței care există în cadrul consiliului de administrație al companiei", a declarat grupul de acționari care cuprinde administratorii de active Phitrust, Ircantec, CAVP, OFI Asset Management și Mirova.

Ei doresc ca fiecare membru al consiliului Danone să prezinte „viziunea sa strategică pentru grup, acoperind în special contribuția sa personală în ceea ce privește problemele de mediu și abordarea sa pentru organizarea unei guvernanțe echilibrate”.

Într-un comentariu preliminar, consiliul de administrație al Danone a declarat că principiul colegialității, în principiu, îi împiedică pe directori să ia poziții individuale în public și că aceștia „susțin în mod firesc toate deciziile luate de consiliu”.

Cu toate acestea, consiliul a declarat că va răspunde la acest punct și că Danone va continua să dialogheze cu acționarii.

”Local first”, o strategie acceptată

Consiliul și-a reiterat sprijinul pentru un plan denumit „Local First”, care va presupune reorganizarea Danone în jurul centrelor regionale, mai degrabă decât a mărcilor și angajamentul său față de statutul Danone de întreprindere care are o misiune, o companie ”bazată pe scopuri”.

De asemenea, s-a reafirmat că separarea rolurilor de CEO și președinte era cel mai potrivit mod de guvernare pentru companie.

De altfel, aceasta a fost și una dintre strategiile propuse de Emmanuel Faber, anterior demisiei (demiterii) sale, de la conducerea gigantului lactat francez.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2