Repere

240

ACEBOP: Fermierii români spun NU hotărât interzicerii transportului animalelor pe distanțe lunci, pe motiv de Covid-19

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Așa cum am anunțat anterior, un grup de europarlamentari din Partidul european al verzilor, susținuți de unele ONG-uri, au propus Comisiei Europene interzicerea transportului animalelor vii pe distanțe lungi. Desigur, propunerea are un substrat comercial, dar ea este motivată ”prin grija față de bunăstarea animalelor”.

Față de pericolul iminent, asupra sectorului zootehnic din România și, în special, asupra sectorului cărnii de porc, pericol care, practic, poate distruge atât activitatea de fermă, cât și cea de procesare, ACEBOP a transmis primului-ministru Ludovic Orban următoarea scrisoare:

”Către,

Domnul Ludovic ORBAN, Prim-ministrul României

Stimate domnule Prim-ministru,

Fermierii crescători de animale de rentă sunt ingrijorați privind demersurile făcute de unii europarlamentari și ONG-uri europene pentru stoparea transporturilor de animale vii, in contextul epidemiei cu Coronavirus, COVID-19.

Este demonstrat științific că animalele nu transmit Coronavirusul.

Vă aducem la cunoștință faptul că România este singurul stat european care are in curs de adoptare un proiect legislativ cu condiții intărite de bunăstare pentru animalele vii in timpul transportului.

Am salutat cu incredere proiectul inițiat de domnii Miniștri Florin Cițu și Adrian Oros, proiect care va micșora, prin aplicarea lui, riscul ca animalele  să suporte condiții de transport sub standardele europene.

In aceași timp, am agreat Ghidul de monitorizare a măsurilor aplicate la graniță, publicat de Comisia Europeană in data de 16 martie,care cuprinde elemente importante pentru protecția comercială.

In primele zile ale epidemiei, am intâmpinat un disconfort accentuat datorită restricțiilor de pe teritoriul Ungariei privind transportul de purcei, la fel și la granița Nădlag, unde camioane cu pui de o zi au așteptat ore intregi, la cozile formate.

Odată cu stabilirea “culoarelor verzi”, situația s-a ameliorat simțitor, atât pentru animalele vii cât și pentru produsele alimentare, decizia acestei măsuri fiind intradevăr benefică pentru producători.

Evoluția situației in raport cu COVID-19 este una pozitivă, chiar dacă mai apar neclarități sau riscuri, acestea sunt punctuale și le rezolvăm printr-o bună comunicare cu Guvernul.

România este o țară  dependentă, mai bine de 70%, in domeniul agroalimentar, de celelalte state membre. In acest context, interzicerea transporturilor de animale vii ne-ar aduce mari dezechilibre economice.

Datorită evoluției pestei porcine africane și a neaplicării legii reproducției la suine, nu avem reproducție. Achiziționăm in jur de 1,5 milioane capete purcei din state membre mari producătoare, precum Germania, Spania, Danemarca, Olanda, Ungaria și milioane de pui de o zi.

In țară, intră zilnic multe transporturi cu animale vii, care ajung la destinație cu respectarea regulilor comunitare pentru bunăstarea animalelor.

Este o perioadă benefică și exporturilor de ovine și bovine către statele din Golf, ținând cont de faptul că in această perioadă nu se inregistrează temperaturi care să streseze animalele.

Respectăm bunăstarea animalelor și considerăm că treptat, printr-un plan pe 4-5 ani, vom ajunge la  plus valoarea dată de comercializarea cărnii.

Susținem poziția Comisiei Europene dinOrientările privind măsurile de gestionare a frontierelor publicate la 16 martie, in care se insistă asupra faptului că transportul de animale între statele membre  și țările din afara UEtrebuie să continue, în ciuda problemelor severe impuse de epidemia actuală.

Vă rugăm, stimate domnule Prim-ministru, să ne susțineți activitateade producători, exportatori și să nu acceptați interzicerea transportului de animale vii.

Mulțumim pentru sprijin, asigurându-vă  de intreaga noastră considerație.

Președinte ACEBOP: Dr. Mary-Eugenia PANĂ”

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2