Tehnologii

255

10 brânzeturi portugheze DOP pe care trebuie să le încercați

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Dacă încă nu știați că Portugalia este un paradis al brânzeturilor, este timpul să începeți să explorați toate brânzeturile pe care această țară le poate oferi. Pentru un teritoriu mic, Portugalia se mândrește cu o bogată varietate de opțiuni, atât de pe continent, cât și din insulele atlantice. Iată cele mai populare zece sortimente de brânzeturi.

1-Brânză Serra da Estrela

Aceasta este, probabil, cea mai faimoasă brânză din Portugalia. Brânza Serra da Estrela provine de pe cel mai înalt munte din Portugalia continentală, o zonă cunoscută în mod tradițional pentru agricultura pastorală. Aici pășunează oile care produc laptele folosit pentru această brânză de lapte crud, coagulat cu floare de ciulin și fiind astfel considerată o brânză vegetariană.

2-Brânză São Jorge

Arhipelagul Atlantic Azore este renumit pentru peisajele sale naturale, pășunile verzi și vitele hrănite cu iarbă. Vacile azoreene și talentul uman local sunt responsabile pentru cea mai căutată brânză din insulele portugheze: Queijo São Jorge. Aceasta este o brânză de lapte coagulat la temperatura camerei, până când atinge o consistență fermă. De obicei, este maturat timp de cel puțin trei luni.

3-Brânză Rabacal

Amestecul de lapte de capră și oaie, coagulat cu ajutorul cheagului, dă originea acestei brânze albe semidure. Această brânză DOP este produsă în orașul care îi dă numele, Rabacal, lângă Coimbra. În timp ce aspectul său cu orificii mici îl face o specialitate recunoscută în Portugalia, gustul său îl deosebește.

4-Brânză de capră Transmontano

Queijo de Cabra Transmontano este o brânză DOP care se poate face numai cu lapte crud din rasa de capre Serra. Este o brânză albă intensă, cu consistență destul de dură, care se lasă să se matureze cel puțin șaizeci de zile, la o temperatură medie-scăzută.

5-Brânză Evora

Așa cum sugerează și numele, aceasta este o brânză din orașul Evora, în regiunea portugheză Alentejo. Se face cu lapte de oaie crud din rasa locală Merina Branca. Deoarece aceasta este o brânză DOP, nicio altă rasă nu poate fi utilizată în acest proces. Pentru a coagula laptele, floarea de ciulin se adaugă în laptele încălzit folosind un foc de lemne. Puteți găsi Queijo de Evora în soiuri semi-dure și tari, lăsate să se matureze între treizeci și nouăzeci de zile.

6-Brânză Azeitão

Împreună cu Queijo da Serra, brânza Azeitão este una dintre cele mai iubite brânzeturi din Portugalia. Amestecând aciditate, arome sărate și ușor picante, am putea spune că este o brânză destul de complexă. A fost distins ca unul dintre cele mai bune 50 de produse gastronomice din lume la Great Taste Awards în 2014.

7-Queijo de Nisa

Queijo de Nisa din regiunea superioară Alentejo este încă o altă brânză de lapte crud, coagulată cu o infuzie de ciulin. Se maturează în două faze distincte. Inițial, la o temperatură mai scăzută și, într-o a doua etapă, la o temperatură ușor mai caldă, nu mai mare de 14 C. După una sau două luni de întărire, brânza apare ca semidură și oarecum gălbuie. Aroma sa este foarte intensă, cu un gust acid.

8-Brânză Terrincho

Oile Churra da Terra Quente produc laptele folosit pentru fabricarea brânzei Terrincho, o varietate de brânză portugheză care nu a mai fost produsă de mult mai mult de o sută de ani. Dacă preferați o brânză mai tare și mai intensă, căutați Terrincho Velho.

9-Brânză Castelo Branco

Aceasta este o brânză de oaie crudă, coagulată cu floare de ciulin. Aspectul său exterior este galben, dar în interior, la soiurile mai tinere lăsate să se matureze timp de patruzeci și cinci de zile, brânza rămâne albă. Soiul Queijo de Castelo Branco Velho este maturat timp cel puțin nouăzeci de zile, rezultând o brânză mai tare și mai întunecată, cu o aromă mai puternică și mai picantă.

10-Brânză Pico

Provenind din mica insulă Pico, unde se află cel mai înalt munte din Portugalia, brânza Pico DOP, la fel de specială ca majoritatea produselor alimentare originare aici, este o brânză de lapte de vacă crudă semi-moale, destul de grasă, cu o aromă sărată distinctă și foarte plăcută.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2